Tuesday, December 30, 2008

F.A.K.T.A



Menurut laporan setakat ini seramai lebih kurang 600,000 wanita berusia antara 30 hingga 34 tahun yang masih belum berkahwin. Ini tidak termasuk wanita yang berstatus janda. Masalah andartu mesti diselesaikan segera kerana ia boleh menjejaskan kestabilan masyarakat dengan timbulnya masalah sosio-ekonomi. Tambahan pula, masalah andartu boleh menjerumuskan kaum wanita ke lembah maksiat.


Sebenarnya, tidak ada perempuan yang sanggup digelar andartu. Masalah andartu bukanlah masalah peribadi bagi mereka yang terlibat sahaja, tetapi ia adalah masalah bersama. Ia adalah masalah masyarakat, masalah ummah. Kita mestilah mengkaji dan mencari langkah-langkah praktikal untuk mengatasinya. Tidak sewajarnya kita hanya menggelar, mengejek dan menghina, tetapi eloklah ditinjau akar-umbi masalah mereka sekaligus selesaikan masalah itu jika mampu.

Faktor

Terlalu banyak faktor yang menyebabkan wanita yang menjadi andartu. Antara golongan wanita yang tidak kahwin adalah perempuan-perempuan kota yang intelek dan mempunyai status yang tinggi. Golongan wanita intelektual ini telah ditempatkan pada kedudukan yang tinggi dalam masyarakat. Kadangkala sebagai boss di pejabat, pegawai eksekutif, peguam, doktor dan lain-lain jawatan yang dulunya dipegang oleh kaum lelaki. Walaupun pada zahirnya kelihatan mereka mempunyai banyak keistimewaan kerana kedudukan yang tinggi itu, tetapi hidup mereka sedikit demi sedikit mula terasing. Pergaulan mereka terbatas di kalangan orang-orang atasan sahaja.

Wanita-wanita “istimewa” ini berharap mereka akan bertemu jodoh dengan lelaki golongan atasan juga. Malangnya ini tidak berlaku. Wanita yang berkedudukan tinggi selalunya mudah ditimpa penyakit ego dan suka memerintah. Keterbiasaan mereka memerintah orang-orang bawahan memungkinkan mereka bersifat yang sama dengan suami. Ini yang menyebabkan lelaki takut untuk beristerikan wanita yang berkedudukan tinggi. Dan gadis-gadis kampung atau gadis-gadis bandar yang sederhana lebih menjadi idaman lelaki status tinggi.

Wanita yang berprofesion menyayangi kerjayanya lebih daripada untuk mendirikan rumahtangga. Mereka takut terkongkong, terbantut kareer. bagi mereka, kononnya beban kerja lebih ringan daripada bebanan rumahtangga. .

Protokol kerja dan protokol belajar juga menyekat wanita dari berkahwin di usia muda. Contohnya, seorang paramugari yang berumahtangga tidak dibenarkan bekerja di atas kapalterbang. maklumlah, selepas kahwin badan sudah hilang potongannya, mengandung pula, hendak fikir anak dan suami.

Oleh itu, kerana wanita sekarang suka pekerjaan yang mencabar, mereka lebih suka menangguhkan perkahwinan hingga lewat usia.

Masalah andartu juga kadang-kadang berpunca dari sikap ibu bapa. Ada ibu bapa yang bersikap memandang bulu dalam soal memilih menantu ini. mereka rela anak dara mereka terperap di rumah dari bersuamikan lelaki yang tidak sama darjat dan keturunan serta berjawatan tinggi. Kononnya takut status jatuh atau takut anak teraniaya.

Kadang-kadang sikap “pilih bulu” ini datang daripada orang perempuan sendiri. Mereka menjadi terlalu pemilih disebabkan sikap kebanyakan kaum lelaki yang ada pada hari ini. Kehidupan seharian orang lelaki moden yang suka berpoya-poya, curang, akhlak buruk, tidak bertanggungjawab, menyebabkan kaum wanita berfikir beratus-ratus kali sebelum mengambil keputusan untuk berkahwin. Apakah bakal suaminya itu setia? Apakah dia bertanggungjawab? Apakah dia penyayang? Keraguan-keraguan ini akhirnya mendorong wanita bersikap pesimis atau “tawar hati” untuk berkahwin.

Sukar hendak cari lelaki bertanggungjawab lebih-lebih lagi yang kuat beragama zaman ini. Justeru itulah wanita sanggup bergelar andartu daripada tersilap pilih, agar tidak menyesal di kemudian hari. Cuma yang kita takuti, pilih punya pilih terpilih punggung cawan!

Ada juga wanita yang tidak mahu berkahwin kerana pernah melalui satu peristiwa pahit dalam hidupnya, yang menyebabkan dia serik untuk menempuh alam rumahtangga. kisah cerai-berai, pertengkaran dan penganiayaan dalam rumahtangga yang terjadi di sekitar hidup mereka selalunya menimbulkan kesan yang sangat mendalam dalam jiwa kaum wanita, hingga boleh menyebabkan dia tawar hati untuk berkahwin. Dan ada juga yang tidak mahu kahwin kerana putus cinta (frust).

Yang belajar dengan pinjaman dan biasiswa terikat pula dengan protokol perjanjian belajar. Mereka tidak boleh kahwin selagi belum tamat belajar. Masalah ini melibatkan pelajar-pelajar yang belajar di luar negeri. Sedangkan dalam masa yang sama, pengaruh-pengaruh negatif, lucah dan merangsang nafsu terpaksa mereka hadapi. Cara hidup barat yang lepas bebas mencabar sifat fitrah manusia yang inginkan perkahwinan. tapi apakan daya pintu perkahwinan secara halal dan terhormat disekat.

Oleh itu, sebagai jalan keluar, ada yang sanggup bersekedudukan, berzina, semata-mata untuk melayan nafsu. kalau ikut hukum Islam, mereka yang tidak mampu melawan nafsu seks wajib berumahtangga jika dikhuatiri akan terlibat dengan zina dan pergaulan bebas. tetapi, perkahwinan yang halal dilarang, buat maksiat tidak apa. Hadis Nabi saw yang bermaksud:

Seperkara lagi yang menggalakkan pertambahan bilangan andartu dalam masyarakat hari ini adalah belanja kahwin yang tinggi. belanja kahwin ini turun naik macam turun naiknya harga barang. Apakah nilai anak perempuan sanggup kita samakan dengan harga barang?

Kalau harga getah, kelapa sawit, koko naik, belanja kahwin juga turut naik. Apakah nilai perkahwinan itu sudah jadi seperti jual beli barang? Belanja kahwin seorang perempuan yang berpelajaran tinggi misalnya meningkat menjadi RM8,000.00. kalau yang kerja kampung RM4,000.00. Ada ibu bapa yang menuntut begitu. Kalau yang berjawatan dan bergaji besar, lagi tinggilah hantaranya? Ini semua menghalang wanita daripada kahwin cepat.

Persoalan andartu ini sebenarnya adalah salah satu faktor yang menyebabkan perkembangan maksiat dalam masyarakat. Iaitu akibat dari menyusah-nyusahkan perkahwinan yang halal. Bila saluran yang halal di sisi Allah swt disekat, timbulah berbagai-bagai krisis dalam masyarakat dan menggalakkan perkara-perkara yang mendorong pelepasan nafsu seks secara haram..

Kalau semua pihak ikut panduan syariat Islam, tidak dicampur budaya Melayu yang bidaah, perkahwinan akan jadi mudah. Tidak akan timbul “jalan belakang” untuk menyelesaikan runtunan hawa nafsu yang tidak dapat tidak mesti ada dalam diri manusia. Hanya manusia yang beriman sahaja dapat menyalurkan nafsunya secara yang diredhai Allah, selamat, bahagia, dunia dan akhirat.

Tanpa iman, jalan-jalan yang haram akan terus ditempuh, akan lahirlah anak-anak zina yang merosakkan salasilah keturunan. Hubungan keturunan dan pertalian darah sudah tidak suci lagi. Sebab itu generasi yang lahir susah untuk dididik dan dilembutkan hatinya untuk menerima kebenaran.

Begitulah tenatnya masalah andartu ini jika tidak cuba diselesaikan atau cuba diselesaikan tetapi tidak mengikut kaedah yang ditetapkan oleh Allah swt. namun, masih ada pihak-pihak yang menganggap masalah andartu ini remeh-temeh dan tidak perlu diambil perhatian berat. Kalau sebut bab poligami kita cepat melenting. Pada hakikat sebenarnya ia boleh menggugat kestabilan negara. Bila masyarakat rosak, keselamatan akan tergugat dan ini akan menyebabkan pelaburan asing berkurangan, kedudukan ekonomi tergugat. Tetapi yang paling penting adalah kutukan Allah swt. Sabda Rasulullah saw:

“Tidak ada suatu dosa di sisi Allah sesudah syirik yang lebih besar daripada seorang laki-laki yang menumpahkan maninya ke dalam rahim (perempuan) yang tidak halal baginya.”


Saturday, December 27, 2008

here we come...


sebenarnya xde apa sgt pn..just nk bgtau korang yg aku n en.hubby akan ke port klang jap lg...to attend my friend's wedding..Puan Ummi Kalsom with my another friend En.Syed Mohamad Ssabri...xsbrnya nk pg..mklmlah..classmate masa kt IKM Perlis dulu..dua2 pn my bestfriend masa kt sana..dh jodoh diaorangkan..apa2 pn aku ucapkan Selamat Pengantin Baru semoga berbahagia ke akhir hayat...

nnt aku upload entry mnrk spnjng aku ke sana..di sana..n kesana sini...

okeh...daa...

Wednesday, December 24, 2008

10 Tips for BRAIN HEALTH


saje untuk pengongsian bersama...

"There is a lot we can do to keep our brains healthy and potentially prevent or lessen the cognitive decline that often comes with aging," Daniel Perry, executive director of the nonprofit Alliance for Aging Research, said in a prepared statement. "We are encouraging people to take steps to improve brain health as part of their overall fitness regimen for the New Year."

The Alliance for Aging Research recommends these 10 steps for improving your brain health.

  • Eat a Brain-Healthy Diet. A diet rich in omega-3 fatty acids (commonly found in fish), protein, antioxidants, fruits and vegetables and vitamin B; low in trans fats; and with an appropriate level of carbohydrates will help keep your brain healthy.
  • Stay Mentally Active. Activities such as learning a new skill or language, working on crossword puzzles, taking classes, and learning how to dance can help challenge and maintain your mental functioning.
  • Exercise Regularly. Exercising often can increase circulation, improve coordination, and help prevent conditions that increase the risk of dementia such as heart disease, stroke and diabetes.
  • Stay Social. Spending time with friends, volunteering, and traveling can keep your mind active and healthy.
  • Get Plenty of Sleep. Not getting enough sleep can have a negative impact on brain health.
  • Manage Stress. Participating in yoga, spending time with friends, or doing other stress-relieving activities can help preserve your ability to remember and learn.
  • Prevent Brain Injury. Wearing protective head gear and seat belts can help you avoid head injury, which has been associated with an increased risk of dementia.
  • Control Other Health Conditions. Maintaining a healthy weight, exercising, eating a well-balanced and nutritious diet, and controlling stress can help reduce your risk of diseases that affect your brain, including diabetes, heart disease, high blood pressure and hypertension.
  • Avoid Unhealthy Habits. Smoking, heavy drinking and use of recreational drugs can increase the risk of dementia and cognitive decline.
Consider Your Genes. If your family history puts you at risk for developing dementia, work with your doctor to find ways to maintain your brain health to help avoid or slow the progression of cognitive decline.

  • lepas ni korang blehlah amalkan plak eh...
daa.....

Tuesday, December 23, 2008

BeRgUmBiRa......


hahahaha....korang msti pelik baca tajuk tu kan....aku mmg sesaje je letak title cmtu...nk menunjukkan betapa gembiranya aku bersama adik2ku...en.hubbyku...family maklangku...menghabiskan malam2 terakhir kitaorang bersama2...

mlm tu aku bawak diaorang pg makan kt KFC (sedap hingga menjilat jari tu...disponsor oleh papa tersayang..thanks papa)...mmg kitaorang bantai makan puas2..smpai xde ruang nk sumbat dlm perut ni lagi dh...korang enjoylah tgk gmbr2 kitaorang makan2 tu....happening sesangat..mcm kitaorang book the whole KFC tingkat atas masa tu...(mmg xmalu langsung..)..tp mama n papa xde..mama ada dinner kt Prime City Hotel..papa mcm biasalah..xde mama mlslah nk join...

okehlah...korang enjoylah pic ni dulu..actually,aku nk edit tp server lembab plak pg ni..
enjoices....


masa ni suma tgk cool tgg makanan
kiri: (adik,maklang,wani)
kanan: (amer,abang,baby)

apalah baby bt muka bmtu..amer hepi dpt mkn ....

romantik x kami..tp tgn kak intan kaco plak..

snap lg skali..giler kuasa..

kami yg mmg giler bergambo...
baby sengih makan ayam...

tekun mengerjakan ayam masing2

muka kn paksa hbskan mknan


riang ria bersama..bilalah lg nk dpt moment cmni..

kami yg seronok kn shoot..

masing2 tunjuk kepakaran makan

org lain bt2 control..tp adikku yg 'gurmuk' ni mmg xbleh tgk kamera

control je tu...baby dr td pegang ayam je

cik noraini yg photogedix

hahaha...apalah baby ni..tulang ayam pn nk tnjk...

post manja utk en.hubby yg snap pic nie...

korang percaya x yg diaorang berdua ni sebaya???

adikku yg sengal


nnt aku update lg dgn entry after meal kitaorang..lg happening...mlm2 main playground...
okeh..

daa...



TIPS CINTA SUAMI ISTERI


even aku ni belum lg kahwin...tp aku suka membaca..especially tentang hal2 kekeluargaan n hubungan suami isteri...konon2nya sebagai persediaan aku nntlah..lgpn umur mcm aku ni mmg layak sesangat baca bahan2 cmni...lagi plak aku mmg suka membaca...so..kt sini ada beberapa tips untuk Cinta Suami Isteri yg bleh dikongsi bersama..bagi korang yg dh kahwin..silalah baca sekadar mengingatkan diri sendiri disamping menambah ilmu...

okeh...


TIPS CINTA SUAMI ISTERI

1. Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing.

2. Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman di bibir.

3. Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan.

4. Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemana-mana, menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur.

5. Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja.

6. Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan.

7. Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur.

8. Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan, jangan biar berlarutan walau untuk satu jam sekali pun apatah lagi berhari-hari.

9. Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting ada berada disisi.

10. Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet atau usia sudah meningkat kerana ia adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang.

11. Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya.

12. Biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman isteri atau suami.

13. Sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah atau kad untuk peristiwa tertentu, memakai pakaian dalam yang seksi atau apa sahaja yang anda tahu pasangan pasti menyukainya.

14. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama.

15. Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras menyara keluarga.

16. Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta untuk mengelakkan pasangan merasa jemu.

17. Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya.

18. Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut.

19. Jika amalan-amalan di atas tidak pernah dilakukan sehingga anda membacanya hari ini, jadikanlah ia sebagai titik permulaan untuk melakukannya tanpa rasa ragu dan malu.

Monday, December 22, 2008

lepas tension....


hooray.....
cuti skolahlah paling besh bg bdk2 skolah..termasuklah aku yg msih bleh dikira sebagai budak skolah yg dh melampau usia...(hehehe..kutuk diri sendiri)..yelah..aku non-stop study lagi since 2001 until now....korang bayangkanlah betapa aku ni giler kuasa..konon2 study giler..tp xpn...hahahaha...hanya mereka yg tahu je yg akan faham tentang cerita sedih aku tu...cewah...dh mulalah melalut tu...

sebenarnya aku puas dapat ct sem gak selepas 2 kali ct sem aku xdpt merayakannya kt umah...sibuk Roboconlah...bt short semlah...mmg dgr mcm gilernya ko ni kan....kali ni amat puas sbb en.hubby aku pn sama2 mencutikan dirinya khas utk temankan aku...(katanyalah)..yelah..dia pn dh tension asyik keje..keje..keje..je...dhlah keje mcm apa je...kerahan tenaga yg melampau...KKM xde solution ke utk staff cmni..cianlah kt diaorang kn kerahan tenaga cmni...sapalah yg bleh enjoy kalau waktu keje xmasuk akal...tp xpelah..nk bt cmna...nk cr rezeki yg halalkan..syg..lepas ni cepat2 apply further study....bleh dpt position best skit..xdelah teruk2 sgt nk kn bt OT yg kdg2 xmsk akal tu...

KKM tlg siasat knp claim susah sgt nk dpt????apa kes ni???keje mengerah tenaga orang...mcm2 claim pn xdpt...LAMBAT @ LEMBAB...cmni ke yg dikatakan kerajaan yg bertimbang rasa...hahaha..kn aku dh mula menyinga.....mmg xptt..mcm2 claim en.hubby aku tu xdpt2 lg..bila call ofis tu..bleh plak kerek giler cakap..."sorilah..duit kami xcukup nk bayar claim2 yg ada tu"...alamak aih..bleh plak ckp cmtu...duit baju dr bulan brapa ntah..awal gaklah..smpai skrg xdpt2..apa ni???adil ke???

aku xtau cmna nk salurkan ketidakpuasan ati aku ni..knp h***al besar susah sgt nk byr calim..padahal h***al daerah cepat je bt keje..aku rasa..lg besar institusi tu..lg byklah diaorang pakai duit...jd HALAL ke duit tu kalau tindas hak org lain???

bknnya xde duit pn..cuma x bestlah jd cmnikan..apa nasib org2 yg dh ada family tu kan..side income cmnilah yg bt diaorang bleh lega skit..kalau yg ni pn payah..cmnalah org2 GOMEN ni xpg bt bisnes...nk cr duit lebih...bt OT pn lmbt je dpt duitnya...

ada sesapa yg tau cmna aku nk luahkan rasa aku nie???

sesungguhnya aku mmg tgh GERAAAAMMM....


CINTA SEORANG SUAMI...


hai suma....sorilah dh lama x update...lately aku amat sibuk dgn urusan umah n personal...maklang kesayangan aku tu baru je selamat balik petang jumaat lepas..sedih betul nk lepaskan diaorang suma balik lepas hampir 2 mgg lbh kt umah...tp nk bt cmna...diaorang pn ada umah gak...anak2 dia nk skolah nnt..knlah blk gak..nk register ke,apa ke...

selain tu..korang msti dh tau..kalau en.hubby aku tu balik...mmg mcm belangkaslah kitaorang...en.hubby pn dh selamat balik malam semalam...pg td kn ot..keje pg..malam ni keje lg..shift sebenar dia...msti pntkan...dhlah pg td pn direct smpai kul 4..hntr patient balik...xckp staff skrg...apa pnya sengal management wad p".... tu xamik staff baru..dia kerahkan staff yg ada tu keje bagai nk gila...dhlah mmg jaga patient camtu...xfaham betullah...diaorang bestlah keje bt ringan2 je..yg nk kn ngadap patient staff2 mcm en.hubby aku tu...tp xpelah...nsb baik en.hubby aku tu dh cuti 9 hari since 13hb12 tu until smlm 21hb12...hahaha...puas ati aku...smpai kengkawan dia tanya apa ilmu en.hubby aku tu pakai sbb bila apply ct even lelama pn bleh dapat...

korang jgn jeles sbb en.hubby aku tu pg keje for 3 days je...insya Allah tgh hari 25hb12 ni dia baliklah...utk ct lg 6 hari..."blehlah kita pg wedding member kt klang tu eh sayang..."..mmg hepi sgt2..time2 aku ct cmnilah en.hubby aku bersemangat amik ct tahun dia yg mmg melambak2 tu...dh amik byk2 pn still x habis2 lg...harap2lah en.hubby aku tu dpt ct masa nk hntr aku balik register utk sem depan...hehehehe...ni yg bt lagi syg ni...

apa2 pn..keje knlah ikhlas..Allah tahu kita keje cmna..biarlah nk bt2 rajin dpn org atasan tu ke....apa ke...bila mmber mntk tlg skit memanjang dia ada hal..bila ada hal betul2 barulah terhegeh2 nk mntk tlg mmbr..sorilah eh...sapa suruh bt kt en.hubby aku masa raya haji dulu...mntk tolong skit pn x bleh..akhirnya en.hubby aku gak yg dapat ct banyak..mmber tu kn merayu kt kengkawan lain sesapa bleh tukar ct or time keje dgn dia...hahahaha....
apa2 pn..bt apa2 pn dlm hdp ni knlah IKHLAS...

dh byk yg aku mengarut ni..sebenarnya aku nk kongsi pasal kisah benar ni..aku dapat email td..yg pasti kisah ni dari Indonesia..sbb gaya bahasa dia tu...kisah tentang suami yg sgt syg kt isteri dia...SYG SESANGAT......okeh...korang enjoylah baca eh..aku dh hmpr nk nangis td..hopefully en.hubby aku bleh jdkan crite ni contoh...aku harap crite ni bleh jd panduan n pengajaran...bukan pihak suami je...(even aku pn blum khwn lg dgn en.hubby aku tu)..pihak isteri pn kn amik contoh gak..mnlah tau jd kt suami plakkan...aku pn amik crite ni sbgai tauladan yg baik utk dicontohi..bkn sng nk susah n hadapi cabaran bersama2..xsuma orang kuat nk terima hakikat n kenyataan cmnikan..lebih2 lagi org yg mmg harapkan sesuatu yg selalunya INDAH je smpai lupa pada yg hal2 yg lain...


CINTA SEORANG SUAMI...

Based on True Story..

Dilihat dari usia beliau sudah tidak muda lagi, usia yang sudah senja bahkan sudah mendekati malam. Masa Pak Suyatno, 58 tahun ke sehariannya diisi dengan merawat isterinya yang sakit. isterinya juga sudah tua. Mereka berkahwin sudah lebih 32 tahun

Mereka dikurniakan 4 orang anak .......disinilah awal cubaan menerpa, setelah isterinya melahirkan anak ke empat .........
tiba-tiba kakinya lumpuh dan tidak boleh digerakkan. Hal itu terjadi selama dua tahun.

Menginjak tahun ke tiga seluruh tubuhnya menjadi lemah bahkan terasa tidak bertulang lidahnyapun sudah tidak mampu digerakkan lagi.

Setiap hari pak suyatno memandikan, membersihkan kotoran, menyuapkan, dan mengangkat isterinya ke atas tempat tidur.
Sebelum berangkat ke tempat kerja dia meletakkan isterinya di hadapan TV supaya isterinya tidak berasa kesunyian.

Walau isterinya tidak dapat bercakap, tapi dia selalu melihat isterinya tersenyum, dan pak suyatno masih berasa beruntung kerana tempat kerjanya tidak begitu jauh dari rumahnya,
sehingga siang hari dia boleh pulang ke rumah untuk menyuapi isterinya makan. Petangnya dia pulang memandikan isterinya, mengganti pakaian, dan selepas maghrib dia temankan isterinya menonton tv sambil bercerita apa sahaja yang dia alami seharian.

Walaupun isterinya hanya mampu memandang (tidak mampu memberikan respons ), pak suyatno sudah cukup senang bahkan dia selalu menggoda dan bergurau dengan isterinya setiap kali menjelang tidur.

Rutin ini dilakukan pak suyatno lebih kurang 25 tahun. Dengan sabar dia merawat isterinya bahkan sambil membesarkan ke empat buah hati mereka, sekarang anak-anak mereka sudah dewasa tinggal si bungsu yang masih kuliah.

Pada suatu hari ke empat anak suyatno berkumpul di rumah orang tua mereka sambil menjenguk ibunya. Kerana setelah menikah mereka tinggal dengan keluarga masing-masing.

Dan pak suyatno tetap merawat ibu kepada anak-anaknya, dan yang dia inginkan hanya satu: semua anaknya berjaya.

Dengan kalimat yang cukup hati2 anak yang sulung berkata : "Pak kami ingin sekali merawat ibu ... Semenjak kami kecil kami melihat bapak merawat ibu dan tidak ada sedikit pun keluhan keluar dari bibir bapak, bahkan bapak tidak izinkan kami menjaga ibu."

Dengan air mata berlinang anak itu melanjutkan kata-katanya .........

"Sudah yang kali keempat kami mengizinkan bapak menikah lagi, kami rasa ibupun akan mengizinkannya. Bila papak akan menikmati masa tua bapak dengan berkorban seperti ini .....
kami sudah tidak sampai hati melihat bapak begini... kami berjanji akan merawat ibu dengan sebaik-baiknya secara bergantian," ujar anaknya yang sulung merayu.

Pak Suyatno menjawab hal yang sama sekali tidak didugaoleh anak-anaknya.

"Anak-anakku. .... jikalau hidup di dunia ini hanya untuk nafsu.... mungkin bapak akan berkahwin lagi.... tapi ketahuilah dengan adanya ibu kalian di sampingku... . itu sudah lebih dari cukup. Dia telah melahirkan kalian..."
Sejenak kerongkongannya tersekat..."Kalian yang selalu kurindukan hadir di dunia ini dengan penuh cinta
yang tidak dapat dinilai dengan apapun.Cuba kalian tanya ibumu apakah dia menginginkan keadaannya seperti Ini ?

Kalian menginginkan bapak bahagia .... Apakah batin bapak dapat bahagia meninggalkan ibumu dalam keadaannya seperti sekarang ?

Kalian menginginkan bapak yang masih diberi Allah kesihatan yang baik dirawat oleh orang lain .......bagaimana dengan ibumu yg masih sakit ?

Sejenak meledaklah tangis anak-anak pak Suyatno...Merekapun melihat butiran-butiran kecil jatuh di pelupuk mata ibunya... Dengan pilu ditatapnya mata suami yang sangat dicintainya itu...

Sampailah akhirnya pak Suyatno diundang oleh salah satu stesen TV swasta untuk menjadi panel jemputan acara Bimbingan Rohani Selepas subuh dan juru acara pun mengajukan pertanyaan kepada pak suyatno...

Kenapa bapak mampu bertahan selama 25 tahun merawat Isteri yang sudah tidak mampu berbuat apa-apa?

Ketika itu pak Suyatno pun menangis.... tamu yang hadir di studio yang kebanyakan kaum ibu pun tidak mampu menahan haru...

Disitulah pak suyatno bercerita...Jika manusia didunia ini mengagungkan sebuah cinta tapi dia tidak mencintai kerana Allah maka semuanya akan luntur...

Saya memilih isteri saya menjadi pendamping hidup saya .......Sewaktu dia sihat diapun dengan sabar merawat saya... Mencintai saya dengan sepenuh hati zahir dan batinnya bukan dengan mata kepala semata-mata. .. dan dia memberi saya 4 orang anak yang lucu dan baik-baik...

Sekarang dia sakit berkorban untuk saya kerana Allah... Dan itu merupakan ujian bagi saya.

Sihat pun belum tentu saya mencari penggantinya. .. apalagi dia sakit ... Setiap malam saya bersujud dan menangis dan saya mengadu kepada Allah di atas sajadah supaya meringankan penderitaan isteri saya.

Dan saya yakin hanya kepada Allah tempat saya mengadukan rahsia dan segala kesukaran saya...kerana DIA maha Mendengar... .

Ya Allah...berilah aku kekuatan untuk menghadapi dugaan ini sekiranya akulah insan yg Engkau pilih....

AMIN......



Friday, December 12, 2008

aidiladha...

rasa2nya xterlambat nk ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA kepada semua umat Islam di Malaysia...walaupun raya haji ni xdisambut sgt oleh orang lain kecuali yg duduk kt pantai timur..tp bg aku ia dpt gak disambut dgn penuh kesyukuran dlm kesederhanaan..xdelah meriah sgt..tp ckplah meriah dgn keluarga aku sndiri yg dh ramai tu...sblm2 nie..familiy aku akan balik paling awal ke kampung...disebabkan aidiladha jatuh pada ari isnin..mama dh excited nk ajak balik ptg jumaat tu after keje..tp masa xmengizinkan n kebetulan ada knduri khwn anak kwn mama ari sbtu tu..aku pn x suka nk rushing sgt..pnt rushing2 ni...so..aku pn suggest kt mama kita blk after kn knduri sbtu tu..pg2 sbtu kitaorang pn mulalah mengemas apa2 yg ptt..mklumlah..kitaorang dh abiskan masa 2 ari berturut2 tgk 2 movie iaitu...los dan faun dgn the beast stalker...oklah crite tu...

kt sini aku nk crite suasana berhari raya kt kampung aku kt Jelebu,N9..ni kmpg mama aku..mmg slalu balik sini sbb nk blk kedah mak aih..jauh sgtkan...ekonomi pn x cntkkan..raya haji tahun ni macam biasalah..xdelah semeriah raya posa sbb xde sgt amalan kunjung mengunjung ni...lgpn suma balik kjp je..ptg raya tu suma dh kalut nk balik sbb ct dapat sehari jekan...tp thn ni adik perempuan papa aku (one and only) bersama 4 org anak dia dtg beraya kt N9...maklang aku ni ibu tunggal lepas paklang aku meninggal sbb skt jantung setahun lepas...


masing2 sbk nk pg smbhyg raya

papa tgh elak dr muka di snap (cover hensem)


maklang sekeluarga


pg tu bangun pagi mcm biasa..tlg gskkan baju suma org..mklmlah..mood rayakan..cuma sdh sbb en.hubby kesayangan aku tu xdp balik kg...ni pn gara2 sbb kn keje ptg sblm raya n masa raya..lgpn tgh musim hujan..en.hubby pn sbk je kt wad tu..cian plak kt dia nk drive blk mlm2 lalu kt bukit tangga yg agak horror tukan...so..aku pn terpaksalah mengalah dan redha dia xdpt blk kampung even ni bknnya kampung dia pn...tp suma dh anggap dia sebahagian dr family sbb dh lama dgn akukan...sob..sob..sob..sedih sgt masa tu..call dia pg tu pn dia malas nk bgn sbb xde semangat nk raya..tp aku pujuk gak paksa dia bgn....


aku tgh bersiap


nk bg cun lg


so..mcm biasalah pg raya haruslah mama kesayangan aku tu masak makanan yg specialkan...menu kitaorang pg raya tu adalah nasi dagang n kari ikan tongkol...dismpng menu2 lain yg wajib mcm lemang n rendang..msti korang pelik knp ns dagangkan...yelah..dok N9 tp masak menu pantai timur..hahahaha....sebenarnya dorang yg request nk sgt mkn ns dagang buatan mama aku yg mmg diakui suma mmg sdp...korang layan jelah pic2 yg aku amik ni..msti kornag terliur...sapa2 nk resepi blehlah email kt aku....korang enjoylah tgk masakkan mama yg sgt yummy ni....


nasi dagang


kari ikan tongkol


acar


rendang ayam kampung


menu2 ni kn makan cepat2 sbb takut habis n xsmpt nk makan..mklmlah yg balik tu suma saiz yg mmg kuat makan....hahaha...

lepas makan suma pn bt hal masing2..ada yg mkn xberhenti2..ada yg main2 (bebudaklah ni)...aku lepas settle suma amik kesempatan tido jap sbb ptg tu nk kn drive balik kluang...suma sbk tnya mn en.hubby aku..aku pn terpaksalah tlg bg jwpn yg habis geram tu...nk bt cmnakan..dh kn bertugas..(tulah syg..ms raya posa dh ct sakan sgt)...aku saja melawak dgn mama yg en.hubby pesan tlg tapaukan utk dia..kalau rajin..tgglkanlah kt tepi highway ayer keroh tu..nnt dia amiklah...hahaha...syahdu giler aku dgr...mama ckp sapa suruh x blk...cedihnya.....


mama mengetuai acara makan2 dgn jayanya


ada ke masa raya sbk main congkak???


cousin2 aku yg sengal2

zana suka interprem


seronok betul korangkan


petang tu dalam kul 2 aku bgn....mulakan operasi mengemas barang2 n rumah..yelah..bila lg nk balik umah tukan...bila dh siap kemas tu aku pn btlah apa2 yg patut..lepas tu siap2 pg umah sebelah (umah wan aku mmg sblh umah aku je)..smpai sana tgk2 mama dh siap tapaukan utk en.hubby...wah...syahdunya aku rasa..byk giler..aku tnyalah utk sapa..mama ckp "tu utk abg awaklah..."huhuhu...cedihnya...aku terus call en.hubby bgtau nk singgah kt Melaka ms on theway nk hntr bekalan makanan tu...peh..suka giler dia..x berhenti2 ckp dialah bakal menantu kesayangan suma..(hihihi...perasaan betul)...

petang tu aku pn berkonvoi dgn papa n pankndak aku balik johor..kitaorang lalu senawang..senang skit tkt jam plak nntkan..akulah superwoman masa tu..(hahaha..perasan jekan)..yelah dh aku sorang je driver pompuan..bwk pn kaum pompuan suma..yg lelaki termasuk mama aku naik dgn papa aku...mmg bwk 2 keta sbb tkt x muat..kebetulan maklang aku pn nk dtg kluang gak..lglah senang keje...

sepanjang jalan ok jelah..cuma keta byk giler cuma nsb baik xjam jelah..tp highway menghala ke utara jam teruk..nsb baik..dhlah dgn cuasa x ok sgt..tp alhamdulillah masa kitaorang blk tu cuaca ok je...singgah melaka jap..kluar ikut exit simpang empat..papa pn follow gak..saje nk jalan2 je...jmpa en.hubby kt hospital Melaka..hntr mknan..borak2 jap n kitaorang pn balik...kepala aku dh mula skt sbb kn cahaya..mklmlah dh lama xdrive malam2 n jauh2..sblm ni ada en.hubby aku yg sgt setia tmnkan aku kesana sini...(oh..bahagianya)...

oklah korang..dh byk sgt aku crite pasal raya haji ni..tkt korang boring plak..enjoice tgk pic2 yg aku upload utk korang..xbyk sgt tp ckplah sekadar ingatan utk raya haji tahun ni..

daa...

Wednesday, December 10, 2008

adakah kita kawan yang baik....

Thanks sebab kita dah jadi kawan ...

KaWaN BaiK

Bukannya senang nak cari kawan yang baik.
Bukan senang juga nak menjadi kawan yang baik.

Kawan yang baik tak pernah mengumpat di belakang kawan baiknya.
Kawan yang baik tak pernah cemburu dengan kejayaan kawan baiknya.
Sebaliknya kawan yang baiklah yang paling banyak membantu

kawan baiknya untuk mencapai kejayaan.

Kawan yang baik tak pernah mempengaruhi kawan baiknya untuk

membuat perkara yang buruk dan sia-sia.
Kawan yang baik adalah orang yang selalu menasihati kawan baiknya

untuk berbuat kebaikan.

Kawan yang baik adalah orang pertama yang akan dicari bila tiba masa sedih atau gembira.
Kawan baik menjadi tempat kita meluahkan perasaan yang tak dapat diluahkan
kepada kawan biasa.

Kawan yang baik tak pernah memaksa kawan baiknya untuk sentiasa berada di sisinya.
Kawan yang baik tak pernah melarang kawan baiknya untuk berkawan dengan

kawan yang baik. Kawan yang baik tak pernah cemburu jika kawan baiknya mempunyai ramai kawan baik, kerana kawan yang baik tahu apa yang paling baik untuk kawan baiknya.

Kawan yang baik akan sentiasa mendoakan kesejahteraan dan kebahagiaan kawan baiknya di dunia dan di akhirat di dalam doanya.

Kita adalah kawan yang baik jika kita faham bahawa kawan baik kita bukanlah

seorang ya! ng sempurna. Kita adalah kawan yang baik jika kita menjadi kawan yang baik kepada kawan baik kita.

Kita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak menghargai kawan baik kita,

kerana kawan yang baik akan sentiasa menghargai kawan baiknya.

Kita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak memberitahu perkara yang baik kepada kawan baik kita, kerana kawan yang baik akan selalu menyampaikan perkara yang baik kepada kawan baiknya.

ili's wedding

ni lagi sorang exclassmate aku kt teknik dulu kahwin..congratulations to Ili Nur Bahirah and husband..diaorang pnya knduri 29 November 2008 kat Muar..Ili invite guna friendster je..mula2 ingatkan xnk ajak betul2,aku pn tnyalah alamat dgn map nk pg umah dia..sgt excited nk attend kenduri khwn kengkawan beside en.hubby pn tgh cuti lg kan..haruslah pg jalan2 berdua n sgt seronok sbb xpyh nk drive...


on the way ke muar...sedondon hijau..

kitaorang gerak pn agak lambat..dlm kul 1 lebih..nsb baik en.hubby biasa jln2 kt muar tu..mklmlah ramai sdra mara dok kt sana...kalau x..mcm nk sesat barat je..berpandukan map kitaorang pn pglah muar dgn gigihnya...call en ashraf xbleh pg..ada kursus..pengantin baru man n amoi plak kn keje..mklmlah dh ct lama kan...akhirnya smpai gak kitaorang berdua kt umah Ili..nmpk mcm lengang je..tp baru kul 3 lbh..en.hubby ckp org dh rmai blk kt..wah..cantik sungguh tema khwn dia..ORANGE..wrna kesukaanku....ms kitaorg smpai dia tgh potong kek..en.hubby pn snaplah nk bt kenangan..pnsnya x ingat..so..kitaorang mkn2 dulu before jmpa pengantin..nk gak tnjk muka..jauh dtg ni...suma pn tema sama..ORANGE + WHITE...sgt comel...enjoylah tgk pic yg diambil oleh en.hubby ni...


pengantin tgh potong kek...ili semangat nmpk

ehem..sesi bergambar berdua


amboi..romantiknya...


control senyum...


me with pengantin..Puan Ili

masa tgh makan2 tu..pandang gak kiri kanan..tgk org suma pn x kenal...en.hubby tnya kwn2 lain dia xjmpt ke...aku pn xtaulah nk ckp..dia pn ajak by friendster je...xtnya plak yg lainnya...bila dh sudah makan smbil tgg pengantin free..tetiba nmpk sorang mamat ni..mcm kenal..en.hubby tnya knl x mamat tu..aku ni mmglah blur skit..mcm knal tp xtaulah..en.hubby kata mcm exclassmate dia..aku ckp pglah tegur..mamat tu mcm kontrol je..at lat..betul lah mamat tu mmbr dia..berborak plak kt situ..aku layankan jelah..bg chance jmpa mmber lama...asyik jmpa mmber aku je kan..hahahaha...


en.hubby with hairi...(comelnya en.hubby)


Tuesday, December 9, 2008

tungguuuu......


hye korang..sorilah xde entry baru beberapa ari ni...actually aku balik kampung for a few days..sambut rayalah katakan...nnt aku update dgn entry lagi menarik sebab ada sdara mara datang...knlah layan..aku kan darling yg bagus..oklah korang...

daa.....

Tuesday, December 2, 2008

between love n marriage..which one you prefer????


love and marriage

Love is holding hands in the street.
Marriage is holding arguments in the street.

Love is dinner for 2 in your favorite restaurant.
Marriage is a take home packet.

Love is cuddling on a sofa.
Marriage is one of them sleeping on a sofa.

Love is talking about having children.
Marriage is talking about getting away from children.

Love is going to bed early.
Marriage is going to sleep early.

Love is a romantic drive.
Marriage is arrive on tops curvy tarmac .

Love is losing your appetite.
Marriage is losing your figure.

Love is sweet nothing in the ear.
Marriage is sweet nothing in the bank.

Tv has no place in love.
Marriage is a fight for remote control.
Love is 1 drink and 2 straws.

Marriage is "Don't you think you've had enough!".


Conclusion: "Love is blind, Marriage is an eye opener!"


what do you KNOW about L.O.V.E


If
you love someone bcoz you think that he/she is really gorgeous..
then it's
not love... it's "Infatuation"

If you love someone bcoz you think that
you shouldn't leave him bcoz others think that you shouldn't...
then it's
not love... it's "Compromise"

If you love someone bcoz you think that
you cannot live without his touch...
then it's not love... it's "Lust"


If you love someone bcoz you have been kissed by him...
then it's
not love... it's "Inferiority Complex"

If you love someone bcoz you
cannot leave him thinking that it would hurt his feelings...
then it's not
love... it's "Charity"

If you love someone because you share everything
with him...
then it's not love... it's "Friendship"

But...


If you feel the pain of the other person more than him even when he is
stable and you cry for him...
that's "LOVE"

If you get attracted to
other people but stay with him without any regrets...
that's "LOVE"


If you let him go knowing that he has to go but he doesn't want to...

that's "LOVE"


so...let me guess which one your category....


Friday, November 28, 2008

seronoknya saya.......

hai korang....jumpa lg arini..bukannya apa..aku nk bgtau yg aku seronok sesangat arini..en hubby aku dh balik..yea..yea..yea..dia dh selamat sampi kt kluang kul 9.30 pg td..smpai2 je terus amik aku n kitaorang pg breakfast kt railway..mkn ns lemak,roti wholemeal bakar n telur separuh masak...seronoknya aku arini...
then,kitaorang pg bank,byr duit keta n pg bayar bil kt TM point..xtau nk pg mana..lagipn arinikan ari jumaat WAJIBlah bg en hubby tu pg smbhyg jumaat...sangkut kt TM point td je pn dh dekat sejam setengah..manalah smpt nk pg tmpt lain..anyway..ptg ni kitaorang dh ada agenda...sampailah ari ahad ni..en hubby aku dpt ct 3 ari je...tp xpelah tu pn dh kira untung..boring giler xde aktiviti...okey...korang jgn jeles eh...

daa.....

Thursday, November 27, 2008

tiba2 je teringat...


esok...(dh msk arini sbnrnya)...adik kesayangan aku tu Miss.A...akan melalui fasa baru..bdk skolah habis SPM..mcm best je bunyinyakan...aku pn dh melalui benda tu 8 thn dulu...mmg nervous giler nk hbskan saki baki paper...aku lupa plak paper last aku apa...PS kt..tp yg pastinya lepas SPM ramai kengkawan aku yg berlumba2 cr keje..tp aku mama dh bgtau awal2:

mama : along lepas SPM ni xpyhlah nk pg keje.mama bleh bg duit..along dok je kt rumah tolong jaga amer (ms tu amer kck lg)...

aku : ok je (sejuk perut mama aku..sbb aku menurut perintah)

mama : along blajalah bt keje rumah..uruskan umah lg baik...nnt dh keje dh pegang duit sndiri malas plak nk smbg study lg...ok..

aku : ok je (mmg bagus bt menantu ni...xbyk demand)

mmglah seronok dok kt umah.bt keje umah skit2 (skit ke...????)..xpyh nk berkejar pg sana sini..yg paling pntng dpt jaga adik kck aku tu..mama biasanya dh msk dulu sblm pg keje.tkt kebulur plak...tp aku kdg2 msk gak..saje nk tnjk skill... (tp sbnrnya mama mmg suka msk..rasanya..peh..mmg tngkp leleh)..tulah sbbnya aku mkn hari mkn kembang je dok kt rumah..masa tu nk tgg result still kn tgg dlm 7 bln gak..korang bygkanlah cmna aku kt rumah...suapkan amer mkn..pdhal aku yg mkn lbh..suapkan amer satu sudu..aku dh 2 sudu nk tgg dia hbs...(hehehe..tulah amer..knp mkn lmbt sgt..along gak yg kembang)

masa tu aku dh ada lesen keta n motor..tp aku suka merempit lg..kekadang aku kluar gak pg dtg jmpa en.hubby aku yg gigih uruskan kedai minum abah dia kt atas bus stand tu (kalau korang anak sejati kluang n mmg slalu lepak kt bus stand tu msti knal..)..ceh..promote en.hubby aku plak..yelah korang..korang msti gak biasa nmpk aku lepak2 kt kdai dia..tu mknanya masa free aku..hehehehe...masa tu (en.hubby tu mmg larisss sesangat..ramailah girl yg slalu senyum2 nk knal..aku pn knlah rjn2 bt lawatan mengejut..hahahaha..perasan je aku ni)

dok lama2 dgn amer n berdua je ari2 bt aku close sgt dgn dia masa tu..apa2 pn nk aku dulu...masa tulah aku dpt rasa moment uruskan adik..sbb sblm2 ni adik2 aku makcik2 aku yg jg..diaorang mmg didatangkan khas utk jg setiap adik beradik aku..cuma amer je yg bertuah dpt aku yg jg dia...trasa mcm jg anak sndiri je...ewah..ayat mcm nk kn khwn esk gakkan...(along jgn gatal2 study x hbs lg).


so..life aku after SPM mmg kt umah jelah..kluar pn dgn mama xpn dgn en.hubby aku tu je..kengkawan lain mmg dh bt hal msg2lah..duit pn xde nk kluar hanging..so,knlah fikir sndirikan...tu yg menyebabkan aku mmg byk terputus hubungan dgn kengkawan...tp alhamdulillah,skrg ni dh mkn ramai kwn lama aku dpt contact blk dgn adanya teknologi terkini...walaupun ramai kengkawan aku yg khwn...huhuhuhu..geng bujang dh makin pupus...


kalau korang nk tau...sampai la ni pn aku x prnh rasa nkmt bekerja...xde pengalaman pn selain aku bt internship masa diploma yg byk goyang kaki tu je...tp mmg seronok gak keje ni..sbb dh bertahun2 study n xjmpa masyarakat luar..aku kn bersedia dgn gigih nk keje nnt..tp agak susah nk dpt keje skrgkan...nk demand mmg xblehlah...apa yg ada n sesuai..SEBAT JELAH...janji ada income n experience..tu yg pntng...sesuai dgn status aku yg mmg ZERO experience ni kan...


apapn...aku harap adik kesayangan aku tu dapat sesuaikan diri jd not official housewife mcm aku dulu sbb mama aku dh pesan bnda yg sama gak kt dia...yelah bdk2 yg lahir 90an ni agak lain...suka memberontak n ikut kata hati sendiri..xmcm aku n the gang yg lahir 80an..sempoi je...hehehehe....yg paling penting aku ada pembantu yg akan dibayar gaji sepanjang aku cuti sem ni..xdelah aku je nk uruskan suma..letih giler...

oklah..dh byk yg aku merapu ni..sbnrnya aku saje je update..nk bt ngntk..sbb td aku dh tido awal giler..ni tgh update n saje tmnkan en.hubby aku yg tgh shift malam kt wad tu..smbil2 sms dgn dia...yelah..nk jd CINTA yg terhebatkan...jumpa lg kt entry yg lain eh....

daa....




Monday, November 24, 2008

kahwin lagi???


sorilah korang..entry aku 2,3 bulan ni banyak sgt pasal org khwn..bknnya apa,dh mmg ramai sgt org yg khwn..aku pn xtau nk crite apa yg bleh bg menarik..ni pasal ex-classmate en.hubby aku masa kt teknik dulu..Din atau nama glamernya ..... (aku xtau) ..dh selamat mendirikan masjid dgn pasangannya..aku pg gak..nun kat Felda Penggeli Timur...xdelah jauh sgt..tp ni rumah wife dia..rumah Din ni kat Felda Ulu Belitong..disebabkan masa ni en.hubby aku mmg ct,kitaorang pglah menghadirkan diri sbb masa knduri kt rumah dia nnt en.hubby aku tu shift malam...apa2 pn..rasa2nya xterlambat nk wish SELAMAT PENGANTIN BARU kt korang..semoga bahagia n kekal ke akhir hayat...AMIN...


serius je muka pengantin ni..sapa yg hepi jd pengantin ni???

pasangan pengantin dan kitaorang....yg makin comel n gebu..hehehe..

Sunday, November 23, 2008

tips meningkatkan daya ingatan...


Amalkan Tidur Yang Cukup

1/3 hidup kita dihabiskan dengan tidur. Namun ada orang yang suka
tidur lewat atau mengabaikan tidur yang cukup.
Badan perlu rehat. Keletihan hanya akan mengganggu maklumat / data
yang telah disimpan oleh otak dan juga menjejaskan kemampuan untuk
mempelajari sesuatu yang baru. Oleh itu, amalkan tidur yang cukup di
malam hari kerana ia dapat membantu daya ingatan kita berfungsi.

Mengawal Tekanan

Tekanan hanya akan membuat jiwa anda t ida k tenteram dan
menyebabkan kesihatan anda terganggu. Anda juga lebih cenderung
untuk menjadi seseorang yang t ida k peka dengan keadaan
persekitaran. Anda t ida k dapat berfikir dengan jelas dan daya
ingatan anda juga terjejas. Oleh itu, kawal tekanan anda dengan baik
seperti bermeditasi, membaca Al-Quran, yoga, sauna, aromaterapi dan
sebagainya.

Bersenam
Bersenam dapat menggerakkan otot-otot dan melancarkan peredaran
darah ke otak. Oleh itu, daya ingatan kita juga akan menjadi lebih
baik. Amalkan senaman walaupun sekadar berjalan kaki.

Elakkan Kemurungan

Kemurungan dalam hidup akan menyebabkan hidup anda t ida k ceria.
Anda sentiasa berada dalam keadaan t ida k segar dan rasa kecewa.
Lama kelamaan ia turut menjejaskan daya ingatan anda dan membuat
anda t ida k hirau dengan persekitaran anda. Ubatilah kemurungan
sebelum menjadi serius dengan berjumpa psikiatri atau beramal-ibadah
mendekatkan diri kepada Tuhan.

Awasi Pengambilan Ubat

Daya ingatan mungkin menjadi lemah dengan pengambilan ubat-ubatan
tertentu seperti pil hormon, ubat darah tinggi, anti-kemurungan dan
sebagainya. Jika anda menghadapi masalah daya ingatan disebabkan
pengambilan ubat, konsultasi dengan doktor. Jangan mengambil ubat
tanpa arahan doktor.

Belajar Sesuatu yang Baru

Cubalah aktifkan pemikiran anda dengan mempelajari sesuatu yang baru
misalnya Bahasa Jepun, kursus kemahiran jangka pendek, menjahit,
atau menghadiri ceramah dan motivasi.

Permainan
Bermain sesuatu permainan seperti board games dapat merangsang
minda. Contohnya, catur, scrabble (Sahibba) dan Monopoli. Selain
itu, teknologi sekarang lebih baik seperti permainan komputer dan
Playstation. Pilihlah jenis permainan yang mencabar minda.

Banyak Membaca

Jadikan amalan membaca sebagai kegiatan harian. Membaca dapat
meluaskan pengetahuan, mengembangkan minda dan menajam daya ingatan.
Cuba ingat sedikit-sebanyak fakta yang terkandung di dalam bahan
bacaan.

Katakan Berulang Kali

Untuk meningkat ingatan anda tentang sesuatu maklumat atau tarikh,
katakan dengan kuat dan berulang kali sehingga anda benar-benar
ingat akan maklumat tersebut.

Fokus

Daya ingatan dapat dilancarkan sekiranya anda sering fokus dalam
sesuatu, contohnya matlamat hidup. Anda juga dapat belajar fokus
dengan menumpukan fikiran anda pada sesuatu perkara dan mencatatkan
apa yang anda fikirkan.

Bermain Dengan Angka

Asahkan minda anda dengan cuba bermain dengan angka seperti
mengingati nombor telefon rakan-rakan.
Selain itu, anda boleh menghubungkaitkan angka-angka tersebut dengan
sesuatu bagi meningkatkan daya ingatan.

Membaca Al-Quran

Sekiranya anda seorang Muslim, amalkan membaca Al-Quran walau
sehelai muka surat setiap hari. Membaca Al-Quran dapat menerang
jiwa, menenangkan perasaan dan menajamkan daya ingatan dengan lebih
baik.

khwn sudah....

diaorang pnya banner

hai suma...ok..ni aku nk story pasal majlis Dida n Au smlm.aku pg dgn mmbr aku Ann.nsb baik ada gak member nk pg..masa kitaorg smpai tu pengantin blum smpai lg..kitaorang pn mknlah dulu..sementara tgg kompang..elok je kitaorg hbs mkn,pengantin smpai..aku pn apa lg bsh tgn n kluar kamera nk pg amik gmbo pngantn..Purple siot...aku singgah kejap je..nilah antara gmbr yg smpt di snap..xyk pn sbb crowded n x ckp space..panas..panas..panas..



mak pengantin lelaki br lepas tepung tawar

dida dh perasan aku..tulah motif aku..salina???xpndng lngsng

aku cb tgg nana tgk aku..tp x gak...sdhnya..


betul2 nmpk sepadan...cuma nmpk Au mcm xseri sgt je..(pandai2 je aku)..apa2 pn thanks sbb invite aku n aku doakan korang berbahagia hingga ke akhir hayat..jgn gaduh2 tau..gaduh2 manja tu xpelah..sorilah aku x smpt tgg korang smpai hbs n Nana aku xsmpt jmpa ko.lepas ni msti giliran ko plak..jgn lupa jmpt aku..Insya Allah aku dtg..ok..