Saturday, October 24, 2009

men and funny story....

"30 minutes late!!", his brain shouted at him,
"Last time you were 5 mins late and she had literally gobbled u up ... remember??"
"Yeah yeah", he said to his brain,
"You know her ... all moody and stuff .... oh there she is""Scold her OK?", his brain adviced.
"OK I will try"
Sweet Sally comes with the cutest smile and says
"Im sorry honey ... I was shopping for shoes ... totally forgot about you"
"What if you had said that line buddy?", shouted his brain ....
"she would have had a nervous breakdown"John ignored his brain ..
"Its OK honey .. its only half an hour .. no problem"She smiled once again .. held his hand and asked
"Hope you remember what occasion is today""OMG!!!", thought John .....
"Brain ... search database for reminders, anniversaries, silly anniversaries, birthdays and birthdays of people I dont care about"Brain got into action ... he started delegating work to different parts ... parallel processing .. multiple search .......... complete memory scan.
Sally stared at John .... "Hello!! u have been staring at me for 2 minutes now ... u OK?""Huh!!!", he said, "Oh ... nothing's wrong .. was lost in thought""No records found", said the brain ..."Damn!!", thought John"So what say ... how do we celebrate this day?", she asked.John is all confused ... "Ask her ...dumbo?". said the brain"OK OK ...stop pushing me"
"Honey .. U know my lousy memory .. I guess I cant recall what today is""WHAAAAAAAAAAAAAAAT T!!!!!!!! !!!!!!!!" , she shouted ... and started crying."How could you forget!! ..... its my doggy's birthday""!!!!!!!!!!! !!!!!!"
A moment of silence.His entire brain staff was laughing at him.John was dumbfounded. "What the hell am I supposed to do know?", he asked his brain.
"Damage control sequence initialized ... dont worry our specialist will comeback with the perfect line to make everything all right""Better do it fast ..brainy"The brain was working at 90% capacity ..... gathering and analyzing all data on 'How to handle women?'
Finally an answer was computed and communicated to John.He looked up to her, and said "Of Course I remember your doggie's birthday ... how can I forget that sweet mutt's special day"
She looked up with utter surprise ..."HUH!!!!!!! ....... Doggy is the name of my cat you jerk"She stood up angrily and left. John and his brain were left there clueless ....

Tuesday, July 7, 2009

jangan lepaskan ku....

Peluklah diriku dan jangan kau lepaskanku
dan jangan kau lepaskanku darimu
Ku takkan pernah tertawa
Ku takkan pernah bahagia
Ku takkan pernah merasakannya
Bila kau tak di sini
Ku takkan pernah tertawa
Ku takkan pernah sempurna
Ku takkan pernah merasakanmu
Bila kau tak di sini
Izinkan aku berlutut mengharap kau tuk kembali
Izinkan aku berharap dirimu kembali
Dan kembali
Dan kembali lagi
Peluklah diriku dan jangan kau lepaskanku
dan jangan kau lepaskanku darimu
Peluklah diriku dan jangan kau lepaskanku
dan jangan kau lepaskanku darimu
Ku takkan pernah tertawa
Ku takkan pernah bahagia
Ku takkan pernah merasakannya
Bila kau tak di siniKu takkan pernah tertawa
Ku takkan pernah sempurna
Ku takkan pernah merasakanmu
Bila kau tak di sini
Izinkan aku berlutut mengharap kau tuk kembali
Izinkan aku berharap dirimu kembali
Dan kembali
Dan kembali lagi
Peluklah diriku dan jangan kau lepaskanku
dan jangan kau lepaskanku darimu
tetiba plak bleh jiwang malam ni...mentang2lah nk jumpa esk....
insya Allah

boring..boring...

sekadar nk menulis...xdelah apa2 yg menarik pn...saje nk kongsi yg saya sgtlah BORING....sbbnya adalah saya dh hbs exam...selalunya saya dh balik umah time2 cmni..dh golek2 kt umah...jmpa mama yg saya rindu...
xpn saya dh pg dating dgn en.hubby saya yg tercinta n tersayang tu...
nk dijadikan penyebabnya adalah..en.hubby xdpt nk jemput saya awal sbb dia ada keje yg perlu dibereskan sebelum cuti di approvekan...hohoho...sgtlah boring n tensen nk tgg...kn update fail2 aset yg menimbun tu...sempat ke nk siapkan arini...dh lama en.hubby ngadap bnda tu...asyik balik lambat jek...cian kt en.hubby saya...
knlah fahamkan....sambil tepuk2 dada sbrkan hati...hehehe

Monday, July 6, 2009

lega...

assalamualaikum...
alhamdulillah...akhirnya saya dpt gak habiskan short sem saya dgn jayanya even xtaulah dpt result cmnakan...xdelah rasa tertekan or terbeban sbb saya amik satu subjek jek..tp tu pn bleh meruntun jiwa gak nk study....saya exam kul 9 pg td...
saya kluar awal sbb dh xtau nk jwb apa lg dlm tu..ddk pn bt skt belakang n ngantuk je memandangkan saya rasa mcm nk demam...tp tu suma mainan psikologi saya jek..nerbes nk peksa..hahaha...pg tu lepas msg mama,papa n en.hubby mintak doa n restu saya tenang skit..
so,saya ada kira2 seminggu lebih utk holiday before naik sem baru 20hb nih...masa nilah yg amat penting bg saya utk menyiapkan segala keperluan saya utk 25 hb Julai yg amat bermakna selepas 11 thn bersama...langkah pertama sebelum membina masjid...mudah2an...
amin...
xsbr nk tgg ari rabu nih sbb en.hubby akan jemput saya balik bersama brg2...nk pg beli barang n apa2 yg patut...nsb baiklah en.hubby dpt cuti gak..dptlah saya nk meronggeng dgn bahagianya dgn en.hubby tersayang...dalam sibuk buat suma persiapankan...
oklah...saya tgh layan crite hindustan...xtaulah knp agak jiwang plak mlm nih...xpelah...lain kali saya update lg ye...
daa....

lega...

Monday, June 29, 2009

bye..bye..kak yang

hye suma...sorilah dh lama xupdate..bknnya apa..saya agak kemalasan...dok umah seminggu bt keje umah n xkluar sgt pn...tp saya agak malas nk story2...xde mood sgt..maybe sbb mood sebulan skali tu dtg...moodylah skit..nk bt apa2 pn xrajin...
tajuk entry tu msti korang dh bleh agak...adik manja saya tu dh selamat register kt Uitm Segamat...ari sbtu tu kami sekeluarga kluar pg2 ke segamat...agak lmbt gak kami bertolak dr plan asal..jalan pn agak sbk memandangkan suma pn sbk nk hntr rgstr ari tu...
alhamdulillah kami smpai agak awal...blum ramai lg...flow pn okeh jek...nilah 1st time saya sampai kt sini...xdelah jauh sgt pn...oklah...masuk2 tu dh dpt no bilik n kolej kediaman...terus ke kolej kediaman...angkat brg2..register hostel n masuk blk..kjp je..xsngka..alhamdulillah kak yang dpt blk tetap...sbb ada gak yg dpt blk sementara masa orientasi atau dipanggil "Minggu Mesra Siswa" kt situ...xdelah adik saya yg comel n lembut kn angkat brg2 dia yg byk umpama nk pndh tukan...
msk2 xde org lg...mmg masyuklah dpt blk 2 org jek...dptlah pilih port mana yg okeh...sorang lg tu pn xsmpai lg..mmg bestlah...kemas skit2...roomate dia pn smpai...oklah...sama2 manja...saya tgk dia okehlah...sempoi je even dia adalah anak somebody n bongsu 2 beradik...family dia pn friendly je...oklah tu....lama gak lepak2 kt blk tu..smptlah dia isi suma form utk rgstr akademik esknya...mmg flow dia sgt cntk...memudahkan keje suma org...blk pn dpt kunci sorang satu...oklah tu...
lepas tu kita org pg jln2 kt bandar tu n pg giant...majoriti kt giant tu mmg bebudak Uitm...hahaha...mmg lakulah...suma pn shopping sakan...termasuklah kami...hahahah...tulah ayg..xbwk suma knp??dh kn beli lain..mahal plak tu...lepas tu pg makan dgn famili makndak yg agak lmbt smpai...lepas mkn kita orang gerak hntr ayg balik...tup..tup..tup..ada org plak lain plak kt blk tu...
helloooooo.....lepas saya puji td bagus suma tp ada gak cacatnya..mmglah xperlu perfect...tp mistake ni sgtlah menjelikkan....bygkanlah dh terang2 dh ada rekod kemasukkan stdnt ke blk..bleh plak dia assume blk tu xde kunci...bleh plak dia bukak guna kad...kalau cmtu ok lglah...masuk2 bleh plak dia assume blk tu ada ksg lg dgn brg yg byk giler...mujurlah ayg dh psg cadar..dorang bleh kata ayg pnya brg sebanyak2 tu..siap pecahkan loker yg dh ada mangga lg tu...dhlah tu..siap susun brg2...management ke or org yg dftr tu salah...????
bt apalah korang dh bt flow cntk2 tp korang cacatkan dgn benda yg agak bodoh ni...terang2 dh ada 2 salinan rekod blk tu...tp xguna pn..xcheck pn..bt assume sndiri..bleh terima ke???x secured langsung...cmna nk selamat dlm blk sndiri kalau awal2 dh kn cmni..dhlah bdk2 yg dtg tu suma br 1st time dok hostel...br nk ada pengalaman...harap2 lepas ni bnda cmni xjd lg...saya cuma sedih jelah sbb saya rasa bnda2 cmni xptt jd...
oklah...nnt saya update sbb gmbr xde...xtrnsfr lg...kak yang pn tgh bz orientasi...kita tgg dia hbs n pengalaman dia nnt...masa 1st day tu pn dh mula bz...dh ngadu penat2...biasalah tu kan...sementara nk sesuaikan dirikan...oklah...
daaa.....

Friday, June 19, 2009

lambatnya...


Sudirman dapat gelaran Datuk
PEKAN: “Saya begitu berbesar hati dan terharu dengan kurniaan darjah kebesaran ini yang diberi kepada arwah Sudirman walaupun sudah 17 tahun meninggal dunia.“Malah, saya bercadang mempamerkan pingat ini di Muzium Tokoh di Kuantan untuk tatapan peminat arwah,” kata Datin Rodziah, kakak penghibur nombor satu Asia, Allahyarham Sudirman Haji Arshad, ketika ditemui, semalam.Sudirman yang meninggal dunia pada 22 Februari 1992 ketika berusia 37 tahun akibat penyakit radang paru-paru antara lima penerima Darjah Sultan Ahmad Shah Pahang (DSAP) yang membawa gelaran Datuk sempena ulang tahun Hari Keputeraan ke-78 baginda di Balairung Seri, Istana Abu Bakar, di sini.Rodziah yang juga Pengarah Koperasi Pegawai-pegawai Kerajaan Malaysia Berhad, berkata nama Sudirman terus diingati sama ada generasi sezaman dengannya atau generasi sekarang. “Jadi, saya bercadang lebih baik pingat kurniaan ini dipamerkan untuk tatapan umum,” katanya.
ni antara petikan metro yg saya baca td...Allahyarham Sudirman dapat Datuk???saya terkejut sgt2...setelah 17 tahun arwah meninggal dunia br skrg ke terpanggil utk bg pingat...??konpius..konpius..bknlah saya nk dengki atau rasa xpuas hati..cuma relevankah kita memberi pingat atau gelaran pada org yg dh meninggal...lama plak tu..17 tahun...knp 17 tahun dulu xde sesapa pn yg terpanggil nk bg??
saya bknlah nk derhaka pada sesapa yg nk bagi tu kan...cuma saya rasa mcm xpatut..mmg eloklah dikenang..tp utk apa gelaran mcm tu lgkan..tu hanyalah pandangan peribadi saya...xde kena mengena dgn yg lain...mmg trend rakyat kita yg bila dh takde barulah kita nmpk..masa hidup dulu xbrapa nk pandang...
oleh itu..marilah kita sama2 menghargai insan2 yg kita sayangi selagi mereka masih ada..terutamanya mak n ayah kita...seburuk mana pn mereka..mereka tetap darah daging kita..punca kita bleh bernafas n berjaya hingga saat ini...utk yg telah tiada..adalah baik bg kita utk menghadiahkan ayat2 suci alquran...setidak2 tidaknya ckplah dgn Al-Fatihah...
daa...

hari jumaat...





yea...arini dh ari jumaat..mknanya esk n ahad adalah cuti..

gmbr yg xde kena mengena dgn entry..saja nk letak bg ingat kenangan lama...
walaupun saya blum keje lg..tp saya pn tgg gak weekend nih..ni bermakna en.hubby saya,mama n papa saya pn ct gak...except kalau en.hubby kn OT or mama ada klas...mgg ni adalah mgg wedding si Anil...seperti yg saya dh bgtau aritu...insya Allah esk saya akan pg dgn en.hubby walaupun dia kn jaga gerai apa ntah sempena sambutan ulangtahun HM...hospital pn smbt besdaykan..




awal2 lg saya dh bgtau yg saya nk en.hubby amik shift jg gerai tu awal...yelah..lepas tu kitaorang plan nk blk klg terus..en.hubby ada misi yg perlu dia selesaikan sblm next week...nk usha c*nc*n lagi...byk keje nk kn bt..serabut2..balik kejap jek..sbb en.hubby bz dgn dinner dia plak..dia yg jd manager..knlah bertanggungjawab...hik..hik..hik..hasilnya msti meletup sbb saya telah diabaikan lately nih...sgtlah sbk..kredit hbs memanjang sbb call sana sini...hangin betul..tp nk bt cmna...kalau saya stress,dia pn stress,sapa yg nk coolkan...en.hubby ari2 kn hentam sbb bz sgt..saya bknlah xcb nk faham..tp saje bt xnk faham...majuk..hahahaha..ketuk kepala sndiri sbb ngada2...




en.hubby dh bgtau awal2... "syg jgnlah cmni...settle je keje nih..masa abg mmg utk syg jek..."


eleh..bleh caya ke...sabar jelahkan...xkan nk srh dia berenti plak sbb nk layan saya 24jam..hohoho..sgtlah kejamkan...mcm br bercinta jek..pdhal dh byk thn...nk bt cmnakan..makin lama makin sayang...tp xpe..paling srnk adalah masa en.hubby dpt gaji..yea..tp knp plak saya yg srnkkan???pdhal dia yg keje bagai nk rak..menahan rasa melayan kerenah saya dgn keje dia yg byk tu..mmg cianlah...
esk saya kn gigih ke melaka naik bas..leceh..leceh..saya tgh pujuk en.hubby amik saya kt srmbn..naik komuter je ok lg..dgn baju kurung bagai..hilanglah ayu saya..huk..huk..nangis jap..nk kn pg terminal 2 lg...mmglah hazab n leceh...mana nk pakai heels...huwaa...korang yg biasa naik bas ke selatan dari seremban..especially bas trans msti taukan...melaka saya akan kesana esk...
oklah...nk siap2..jap lg nk pg makan..nk teman cik liza pg wash car dia..babai...
daaa...








Monday, June 15, 2009

dh smpai...

hai korang...tahun ni ramai betul kwn2 saya yg khwn...paling terdekat n terbaru adalah Cik Anil...en.hubby baru je bgtau td yg kad khwn dh smpai...saje je saya guna alamat en.hubby since kenduri tu kt melaka gak..
ari sbtu ni kuranglah sorang kawan saya yg single...insya Allah kami sampai nnt Cik Anil...en.hubby saya bgtau kad khwn awak cntk n kreatif sgt2...pttlah lmbt smpai...nnt saya upload eh...tahniah Cik Anil...awak dh ikut jejak Cik Fifi..oopss...Puan Fifi...Cik Shazz jgn lupa invite saya gak eh...insya Allah saya sampai kalau xde hal...lgpn kitakan sekampung..
saya pn tgh sbk merancang sesuatu..kalau jd..saya akan bgtau suma..doakan suma sukses eh...saya nk layan ghost 2 espd 9 nih...
daaa....

Sunday, June 14, 2009

perjalanan yg perit akhirnya berbaloi...

assalamualaikum semua...

apa kabar suma..?sorilah dh lama xupdate crite terbaru tentang diri sndiri..bukannya apa..xde crite yg best...

now saya ada kt bangi nih...bt short sem..dh msk mgg ke 4 tp saya br attend 3 mgg..1st week tu saya demam agak teruk dan xbleh nk balik..takut berjangkit kt suma ahli bilik plak..nsb baik mgg tu ada satu kelas tu..teori plak tu..ya ampun...mmg ngantklah..


saya masuk klas mcm biasa..blaja sbjk yg pernah blajakan..silapnya xbleh nk transfer sbb dulu terlampau pandai sgt smpai dpt gred yg xbleh nk trnsfr..kui..kui...ketuk kepala sendiri sbb baru nk nyesal..hahaha...tp skrg ni Mr.Teh @ Mr.Cool yg saya prnh gelarkan masa dip dulu lg sempoi...mmg oklah dia ngajar..kalau dia tu Islam..dh lama bleh masuk syurga sbb dia betul2 ikhlas ngajar n xpernah pn nk skip2...mmg berkatlah duit gaji dia tu..hehehehe...tp nk bt cmnakan...dia tu cina...


saya dpt dok kt ground floor..oklah tu sbb suma bdk yg bt short sem mmg dok kt level ni..bdk2 sport je yg dok kt level lain...kira oklah tukan..xrmai pn kt hostel ni..bdk2 laki yg ramai tp dorang suma dok luar..nsb baik dlm klas ni saya ada kwn yg sama batch dgn saya..legalah skit..ada geng..hik..hik..hik...pdhal bleh je kalau kwn dgn org lain tu...ala..dh alang2 dh adakan..oklah tu..makin semangatlah saya..


weekend lepas saya xblk n xpg mana2 pn selain kluar jalan2 cr makan bt tmbh berat badan saya yg sememangnya mcm dipam2 nih..saya pn xtau knp..hahahaha..mngkn sbb senang hati kt...dpt mmber sebilik pn best2 jek...mmg layanlah...mgg lepas dpt tau result...Alhamdulillah...tercapailah apa yg telah saya rancangkan...mmg bersyukur sgt2..setelah kegagalan yg telah saya tempuh dgn sabar..akhirnya berbaloi..saya mmg puas...so,saya bleh teruskan apa2 yg dh plan...saya selalu sabarkan hati saya..sabar dgn ujian Allah...mama saya pn slalu pesan..Allah menguji hamba yg Dia sayang...


harap2 tggl satu sem je lagi b4 saya bleh pg intra...sem dpn ni sgtlah killer..dgn sbjk yg mmg killer giler...mmg akan menuntut saya struggle..dgn FYP lg..adoiii.. "poninglah kopalo den..." insya Allah dgn adanya sokongan dr family yg tersayang dan en.hubby yg tercinta..ewah..harap2nya saya akan dpt tempuhi suma ni dgn tenang dan sabar dan akhirnya bleh membuahkan hasil yg membanggakan...saya dh berjaya tempuh fasa2 yg sgt memeritkan yg memberikan saya 1001 pengalaman dan pengajaran yg amat berbaloi...saya amat bersyukur sgt2...amin...
semoga semester baru nnt akan bagi saya semangat baru selaras dgn permulaan fasa baru hidup saya..insya Allah...semoga saya sukses masa short sem nih...korang suma doakan saya eh...
daa...

Sunday, June 7, 2009

betul ke cmni baru kwn???

"
---kata mak,
KAWAN tu ibarat lebah,
habis madu sepah dibuang..... ..
kata abah,
KAWAN tu umpama bunga ros,
dipandang cantik dipegang
sakit.....
kata atuk,
KAWAN tu seperti air
terus mengalir.... .
kata nenek,
KAWAN tu bak bulan
dipuja dan disanjung tp nun jauh
di
sana....
kate sedare,
kawan tu mcm makanan,
kawan makan kawan!!
kata abang,
KAWAN tu seperti lembu
mengikut saje ape dikata...... ..
kata kakak,
KAWAN tu tak ubah macam
durian
bau je busuk tp sedap dimakan....
kata adik,
KAWAN tu macam biskut
sekejap ade sekejap takde.......
kata aku,
kawan tu tak kisahlah camner..
walaupun dia IBARAT
LEBAH, UMPAMA BUNGA
ROS, SEPERTI AIR, BAK
BULAN, SEPERTI
LEMBU, TAK UBAH MACAM
DURIAN
&
MACAM
BISKUT!!!
dia tetap kawan...
tau tak sebab ape???
sekali aku dah kawan ngan dia
selamanye dia ttp kawan aku...
itu cara aku berkawan..!!

Saturday, June 6, 2009

Hadiah Paling Best Utk Insan Yg Dikasihi...

1. Hadiah Mendengar: Berikan hadiah ini kepada yang memerlukan, dan kamu hendaklah benar-benar mendengar apa yang dikatakan. Jangan mencelah, jangan berangan-angan dan jangan merancang bagaimana kamu hendak membalas.

2. Hadiah Tanda Kasih: Jangan kedekut memberikan pelukan, ciuman dan ramasan tangan. Biarkan tanda-tanda kecil ini tunjukkan kasih dan sayang yang ada di dalam diri kamu.

3. Hadiah Sehelai Nota: Ia mungkin ringkas seperti "Sayang Awak" atau sesuatu yang kreatif seperti sebuah puisi. Letakkan nota-nota ini di tempat yang tidak disangka oleh orang yang dikasihi.

4. Hadiah Ketawa: Berikan sesuatu yang melucukan seperti gambar kartun atau artikel. Mesejnya ialah, "Saya suka ketawa bersama awak."

5. Hadiah Puji-Pujian: Sesuatu yang simple seperti "Warna biru memang ngam dengan awak" atau "Sedap masakan awak" mempunyai nilai yang tinggi kepada orang yang mungkin merasa dia

6. Hadiah Bantuan: Tolong basuh pinggan mangkuk, buang sampah, jaga anak, dll.

7. Hadiah Bersendirian: Adaketika kita hanya mahu bersendiri. Peka kepada saat-saat itu dan berilah masa dan ruang untuk dia bersendiri.

8. Hadiah Keceriaan: Cubasedaya upaya supaya kita sentiasa ceria apabila bersama orang-orang yang dikasihi.

9. Hadiah Riadah: Sertai sesuatu sukan/aktiviti yang disukai oleh orang yang dikasihi. Kalah pun tak apa, kamu masih menang.

10. Hadiah Doa: Selalu berdoa untuk kesejahteraan orang-orang yang dikasihi dan beritahu mereka yang mereka setiasa berada di dalam doa kita.

Friday, June 5, 2009

antara lelaki cantik dan perempuan gagah...

Lelaki yang cantik adalah:-
1) Lelaki yang mampu mengalirkan air mata untuk ingatan.
2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran.
3) Lelaki yang memberi madu, setelah menerima racun.
4) Lelaki yang tenang dan lapang dada.
5) Lelaki yang baik sangka.
6) Lelaki yang tak pernah putus asa.
Perempuan yang gagah adalah:-
1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan.
2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan.
3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan.
4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan.

Tuesday, May 26, 2009

HAPPY BIRTHDAY SAYANG...

http://www.aumflowersindiaflorists.com/images/birthday-gifts-3.jpg


ALLAH SELAMATKAN SAYANG...

ALLAH SELAMATKAN SAYANG..
ALLAH SELAMATKAN...
AZAZEE SUKIMI
TERSAYANG...
ALLAH SELAMATKAN SAYANG...


Selamat Ulang Tahun yg ke 26 sayang...semoga panjang umur...dimurahkan rezeki...semoga semua yg diimpikan dan direncanakan akan sukses selalu...semoga dirahmati dan disayangi Allah selalu...


Saturday, May 16, 2009

amalan...

Ayat2 Al Quran yang boleh diamalkan

Untuk elak suami/isteri dan anak2 bergaduh

Surah Al Baqarah - Ayat 102

Anak2 pandai belajar

Surah Al Anbiyaa'- Ayat 79

Anak2 lembut hati/ elak panas baran

Surah Al Anbiyaa - Ayat 69,
Surah Al Hasyr - Ayat 22-24

Anak2 malas sekolah

Surah Toha ayat 1-5

Supaya Suami tak kawin lain

Surah Toha - Ayat 39 - mula dari tanda Jim kecil

Ayat pendinding

Ayat akhir surah At Taubah

Bg anak2 yg suka keluar malam

Surah Ar Ruum Ayat 31.. Baca 33x

Untuk jadi pendinding rumah

Surah Al BAqarah dibaca & tiup pd air , dan spray keliling rumah


1 minit untuk mengingat Allah

* Sebutlah dengan sepenuh hati dan lidah yang fasih:

* * SUBHANA'LLAH
* * ALHAMDULI'LLAH
* * LAA I LAAHA ILLA'LLAH
* * ALLAHU AKBAR
* * ASTAGHFIRU'LLAH
* * LAA ILAAHA ILLA'LLAH, MUHAMMADUR RASULU'LLAH
* * ALLAHUMMA SALLI WA SALLIM WABARIK ' ALA SAYYIDINA MUHAMMAD WA AALIHI
* * WA SAHBIHI AJMA'EEN

* Hayatilah sedalamnya akan makna ayat demi ayat, perkataaan demi perkataan


Friday, May 15, 2009

apa yg kita xperasan dalam hidup kita...

Sesuatu yang anda tidak perasan atau tidak terfikir langsung....

1. Sekurang-kurangnya ada 5 orang dalam dunia ini menyayangi anda dan sanggup mati kerana anda.

2. Sekurang-kurangnya ada 15 orang dalam dunia ini menyayangi anda dalam beberapa cara.

3. Sebab utama seseorang membenci anda adalah kerana dia ingin menjadi seperti anda.

4. Senyuman daripada anda boleh membawa kebahagiaan kepada seseorang, walaupun dia tidak menyukai anda.

5. Setiap malam ada seseorang mengingati anda sebelum dia tidur.

6. Anda amat bermakna dalam hidup seseorang.

7. Kalau bukan kerana anda, seseorang itu tidak akan hidup bahagia.

8. Anda seorang yang istimewa dan unik.

9. Seseorang yang anda tidak ketahui menyayangi anda.

10. Apabila anda membuat kesilapan yang sangat besar, ada hikmah di sebaliknya.

11. Sekiranya anda merasakan anda dipinggirkan, fikirlah semula; mungkin anda yang meminggirkan mereka.

12. Apabila anda terfikir anda tidak mempunyai peluang untuk mendapatkan sesuatu yang anda ingini, mungkin anda tidak akan memperolehinya, tetapi sekiranya anda percaya pada diri sendiri lambat-laun anda akan memperolehinya.

13. Kenangilah segala pujian yang anda terima. Lupakan segala makihamun,caci & cela.

14. Jangan takut untuk meluahkan perasaan anda; anda akan merasa senangbila seseorang mengetahuinya.

15. Sekiranya anda mempunyai sahabat baik, ambillah masa untuk memberitahunya yang dia adalah yang terbaik. Hanya seminit diperlukan untuk mendapat sahabat baik, sejam untuk menghargainya, sehari untuk menyayanginya, tapi sepanjang hidup untuk melupakannya.

biasalahkan..kita suma insan yg lemah...byk benda yg kita xperasan dalam hidup kita nikan...sekarang korang dh perasan ke belum??

Thursday, May 14, 2009

sakit kepala???


sesuai untuk sesapa yg selalu stress dan sibuk dgn keje n study...(pengalaman dr yg berpengalaman).

TERAPI PERNAFASAN UNTUK SAKIT KEPALA & KELETIHAN (BREATHING THERAPY FOR HEADACHE & TIREDNESS )

Kita memiliki hidung berlubang disebelah kiri dan disebelah kanan. Apakah fungsinya sama untuk menarik dan membuang nafas ?

Sebenarnya fungsinya tidak sama dan dapat kita rasakan bedanya, sebelah kanan mewakili matahari (mengeluarkan panas ) dan sebelah kiri mewakili bulan (mengeluarkan dingin ).

Jika sakit kepala , cubalah menutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafaslah melalui hidung sebelah kiri dan lakukan kira-kira 5 minit , sakit kepala akan sembuh ..

Jika anda merasa lelah , tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan bernafaslah melalui hidung sebelah kanan .. Lakukan ulang-alik . Tak lama kemudian, anda akan merasakan segar kembali. Sebab lubang hidung sebelah kanan mengeluarkan panas, sehingga banyak sekali panas , lubang hidung sebelah kiri mengeluarkan dingin ..

Perempuan bernafas lebih dengan hidung sebelah kiri , sehingga hatinya cepat menjadi dingin .. Laki-laki bernafas lebih dengan hidung sebelah kanan , sehingga cepat sekali marah ..

Apakah anda pernah memperhatikan pada saat bangun tidur, lubang hidung sebelah mana yang bernafas lebih cepat ? Sebelah kiri atau kanan ? Jika lubang hidung sebelah kiri bernafas lebih cepat , anda akan merasa sangat lelah . Tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan gunakan lubang hidung sebelah kanan untuk bernafas , anda akan merasa segar kembali dengan cepat.

Cara tersebut boleh diajarkan kepada anak-anak , tetapi kesannya akan lebih baik jika diterapkan kepada orang dewasa ..

Saya biasanya merasakan sakit kepala , dan rasanya perit. Kemudian saya berjumpa doktor dan beliau bergurau: "Anda akan sembuh jika berumah tangga !" Doktor itu tidak bicara kosong. Apa yang dia sampaikan adalah berdasarkan teori dan testimoni. Selama itu, setiap malam saya merasakan sakit kepala dan tidak dapat belajar. Saya mengambil ubat , tetapi tidak sembuh ..

Pada suatu malam, saya duduk bermeditasi dan menutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafas dengan lubang hidung sebelah kiri .. Dalam kurang dari satu minggu , sakit kepala saya sembuh .. Saya teruskan melakukannya selama 1 bulan, sejak malam itu sampai sekarang , sakit kepala saya tidak berulang lagi.

Ini adalah pengalaman saya sendiri . Saya beritahukan hal ini kepada orang lain, jika sakit kepala, cubalah cara tersebut kerana sangat efektif buat saya. Banyak orang lain telah mencubanya dan berhasil . Ini adalah terapi alam, tidak seperti makan ubat dalam jangka panjang yang memungkinkan ada kesan sampingannya. Jadi kenapa anda tidak mencubanya ?

Dengan mempraktikkan terapi pernafasan ini secara betul (menarik dan mengeluarkan nafas), keadaan tubuh anda akan sangat tenang.

Semoga sangat bermanfaat buat kawan² semua..

Wednesday, May 13, 2009

TEKNIK BERTENGKAR SECARA POSITIF...


1. Jgn Terlampau Byk Bercakap

Ketika bertengkar, hati masing-masing pasti dalam keadaan marah..
Ketika marah, pasti perkara yang logik sekalipun tidak diterima melainkan
masing-masing mahu menegakkan pendapat masing-masing. Jika anda sebagai
suami mempunyai hak untuk bercakap sekalipun, kurangkan daripada
terlalu menegakkan pendapat anda sendiri. Hal ini akan mencetuskan perasaan
tidak puas hati kepada pasangan anda sehingga perlahan-lahan dia akan menjadi
bosan dengan anda. Yang perlu anda lakukan adalah dengan memikirkan
secara mendalam cara untuk membetulkan keadaan.

2. Jgn Menyebut Kelemahan Pasangan

Bukan hanya pasangan perempuan sahaja yang mempunyai kelemahan, anda juga ada
kelemahan sendiri. Jadi, dengan mengungkit kelemahan dia, anda akan turut
merangsang pasangan mengungkit kelemahan anda. Lagi pula, anda tidak akan menang
dengan hanya mengungkit sebegini tetapi menyebabkan keadaan lebih
parah. Jika mahu menegur pasangan, minta dia meluahkan ketidak-puasan hatinya
tentang anda dahulu supaya apabila giliran anda nanti, dia tidak akan
meninggikan suara.

3. Jgn Membalas Perbuatannya

Sebagai contoh, pasangan anda bermesra-mesra dengan lelaki sebelah
rumah. Anda mahu membuatkan dia sedar bahawa perbuatannya salah. Jangan anda
pula bermesra-mesra dengan perempuan lain di hadapan dia. Keadaan ini hanya
memberi peluang yang lebih kepada pasangan anda untuk menjauhi anda.
Akhirnya, anda turut terlibat dalam menjarakkan perhubungan anda
sendiri.


4. Jgn Cuba Mengubah Pasangan

Anda dibesarkan dalam keluarga 'begini', pasangan anda dibesarkan dalam
keluarga 'begitu'. Pastilah terdapat perbezaan antara kedua-duanya.
Anda harus memahami bahawa cara dia melihat sesuatu pasti tidak sama dengan
pandangan anda.

5. Fokus Pada Masalah

Jangan meleret-leret sehingga perkara yang bukan masalah akhirnya akan
turut menjadi masalah.

6. Jgn Tinggikan Suara

Semakin tinggi suara kita ketika bergaduh, semakin tinggilah suara
pasangan kita nanti. Pergaduhan seperti ini tidak akan menjadikan
keadaan semakin baik malah semakin kusut. Cubalah bercakap dengan tenang
sehingga pasangan anda yang sedang marah akan turut tenang dan seterusnya dapat
menyelesaikan masalah dengan lebih cepat.

7. Gunakan Panggilan Manja

Ada pasangan yang pada masa biasa menggunakan panggilan 'sayang' atau
'manja' tetapi ketika bergaduh, keadaan akan beralih sebaliknya.
Panggilan kasar mengambil alih menyebabkan pasangan anda merasakan dirinya rendah
sekali. Jangan emosi sehingga tergamak menggunakan panggilan kasar
termasuklah 'aku' dan 'kau'.

8. Elakkan Terlalu Emosional

Ketika sesi bergaduh ini, pasti pasangan anda akan selalu terlepas
mulut. Jadi, jangan ambil perkara yang dikatakannya terlalu serius
memandangkan ketika sedang bergaduh, seseorang itu cenderung berkata yang
tidak-tidak terhadap lawannya.

9. Gunakan Perkataan Yg Baik2

Selain menggunakan panggilan manja, gunakanlah juga perkataan yang tidak
menyalahkan. Perkara ini akan menyebabkan masalah akan cepat selesai.
Antara contoh perkataan yang boleh anda gunakan ialah, "Abang rasa sayang
tak patut buat macam ni," berbanding "Ni semua salah engkaulah!"

10. Jgn Bertengkar Depan Makanan Dan Di Tempat Tidur
(utk suami isteri sahaja)

Hal ini kerana tempat tersebut sepatutnya tempat kita menjamu selera
dan bermesra-mesra sesama sendiri.

11. Dengar Luahan Pasangan

Mungkin sahaja perkara yang disampaikan oleh pasangan anda itu dapat
menyelesaikan masalah. Jika anda hilang tumpuan ketika ini, bukan
sahaja anda akan kehilangan idea yang baik malah anda menggunakan cara sendiri
yang belum tentu dapat menyelesaikan masalah anda berdua.

12. Jgn Bergaduh Depan Anak2

Dengan bergaduh di hadapan anak2, anda hanya akan membuatkan anak2
keliru dan mengadili sama ada ibu atau bapa mereka yang berada di pihak benar
atau salah. Perkara yang lebih menakutkan akan berlaku jika anak2 anda
menceritakan keadaan anda berdua kepada orang luar. Hal ini akan
menjejaskan imej anda sekeluarga.

13. Bersabar

Sekalipun anda lelaki dan anda lebih kuat secara fizikal berbanding dengan
pasangan anda, jangan sekali-kali anda cuba untuk mengasari pasangan anda.
Dibimbangi dia juga akan belajar untuk melawan dan membaling segala
jenis pinggan mangkuk ketika bergaduh pada masa lain.

14. Say NO To Third Party

Selagi terdaya menyelesaikan masalah anda sendiri, jangan libatkan
orang lain. Campur tangan pihak ketiga kebanyakannya hanya menyulitkan
keadaan. Sekiranya perlu, pilihlah orang yang adil untuk menyelesaikan masalah
anda.

15. Mengalah Tidak Bererti Kalah

Mengalah ketika saat genting ini tidak menunjukkan anda kalah. Anda
hanya perlukan masa untuk membuktikan bahawa tindakan anda sebenarnya betul.

16. Jgn Keluar Dari Rumah Sebelum Selesai

Selalu menonton drama di TV? Kebanyakannya menunjukkan suami akan
segera meninggalkan rumah semasa bergaduh untuk memudahkan cerita. Tindakan
ini sebenarnya akan menyebabkan isteri anda ditinggalkan dalam keadaan
keliru. Hal ini menyebabkan dia akan berasa tertekan dan anda perlu
ingat bahawa anak-anak akan ditinggalkan bersamanya di rumah.
Perempuan yang hilang kewarasan akibat tekanan yang dasyat akan
menyebabkan mereka bertindak yang bukan-bukan. Mungkin sahaja dia akan
memudaratkan dirinya atau anak-anak anda boleh menjadi mangsa keadaan.
Sekiranya anda rasa tidak dapat menahan marah, beritahu isteri anda
bahawa anda perlukan sedikit ketenangan dan hal ini lebih menampakkan rasa
tanggungjawab anda terhadap permasalahan anda berdua.

17. Luahkan

Selain menjadi pendengar kepada permasalahan pasangan, anda turut perlu
meluahkan perasaan anda. Tunggu sehingga dia habis berbicara sebelum
anda menyambung pendapat anda. Sekiranya anda tidak memberitahu keadaan
sebenar anda, belum tentu dia dapat memahami keadaan anda.

18. Pelukan Dan Kemaafan

Hal inilah detik paling indah dalam pergaduhan. Setelah dirasakan
masalah telah selesai, jangan melewatkan detik untuk memeluk pasangan anda
seeratnya. Ucapkan perkataan maaf dan berharap agar perkara seperti itu
tidak akan berlaku lagi. Keadaan ini akan menyebabkan perhubungan anda
selepas itu lebih erat dan mantap dengan satu kesatuan hati yang lebih hebat.

semua ni adalah cara bagaimana nk bertengkar dgn cara yg betul..sebenarnya xperlu bertengkar kalau kita dan pasangan kita boleh berdiplomasi dan menggunakan pendekatan yg lembut sekiranya terjadi apa2 masalah or salah faham..

xsemestinya bertengkar akan menyelesaikan masalah yg kita hadapi...kadng2 sekiranya kita terlalu marah boleh mengundang kepada sesuatu yg lebih buruk lebih2 lagi jika kita xsedar dan xdpt nk mengawal diri kita sendiri...

apa yg penting adalah berbincang...berbincanglah dalam keadaan tenang..okeh..


Sunday, May 10, 2009

SELAMAT HARI IBU....

A Song For Mama

You taught me everything
And everything you've given me
I always keep it inside
You're the driving force in my life, yeah

There isn't anything
Or anyone I can be
And it just wouldn't feel right
If I didn't have you by my side

You were there fo me to love and care for me
When skies were grey
Whenever I was down
You were always there to comfort me
And no one else can be what you have been to me
You'll always be you always will be the girl
In my life for all times

Mama, mama you know I love you
Oh you know I love you
Mama, mama you're the queen of my heart
Your love is like
Tears from the stars
Mama, I just want you to know
Lovin you is like food to my soul

You're always down for me
Have always been around for me even when I was bad
You showed me right from my wrong
Yes you did

And you took up for me
When everyone was downing me
You always did understand
You gave me strength to go on

There was so many times
Looking back when I was so afraid
And then you come to me
And say to me I can face anything
And no one else can do
What you have done for me
You'll always be
You will always be the girl in my life

SELAMAT HARI IBU....
especially kepada mama kesayangan saya
PUAN MAHIZAN binti MAHMUD...

terima kasih atas segala2nya yg telah mama curahkan dan korbankan sepanjang saya hidup 26 tahun ini tanpa kekurangan malah kaya dgn segala pengetahuan dan pengalaman yang sgt2 berguna untuk saya masa kini dan masa hadapan..

saya SAYANG mama selama2nya...hidup saya xkan berjaya dan sempurna sampai hari ini tanpa pengorbanan dan kasih sayang MAMA..


mama kesayangan saya masa konvo...muaahhh...


Tuesday, April 21, 2009

some tips of breast cancer...


assalamualaikum...

saya tgh bahagia skrg nie...sambil duduk2 update blog...ada byk perkara yg membuatkan saya rasa sgt bahagia...(senyum2 je ni...)

1. suma paerkara berkaitan presentation dh habis...
2. dpt buat dgn agak perfect even..ada satu yg agak hampeh..

sambil2 belek laptop ni saya terjumpa balik slide presentation english saya masa sem 4 dulu..masa tu saya group ber3...saya, ida n tan..(satu2nya budak lelaki cina dlm kelas saya)..masa tu kn buat short presentation..tp saya lupa berkenaan dgn apa..tp group saya decide nk buat pasal breast cancer...

even breast cancer selalunya dikaitkan dgn wanita..tp sbnrnya xkira jantina bleh dapat gak..saya salute Tan sbb sgtlah sporting nak present benda ni...ni sedikit info yg dpt saya kongsikan bersama...saya tau ramai yg xtau sgt...ni pn sekadar mengingatkan diri saya supaya menjaga kesihatan dgn lebih baik lagi...

Tanda-tanda awal perubahan payudara yang memerlukan perhatian:
a) Benjolan di payudara atau di bawah ketiak.
b) Perubahan tidak normal dalam bentuk dan saiz payudara
c) Kewujudan lekukan dan/atau kedutan pada kulit payudara
d) Puting susu yang masuk ke dalam
e) Lendir atau darah yang keluar dari puting susu

Sebenarnya terdapat 3 jenis kanser yang kita patut tahu iaitu:

Yang pertama dipanggil Karsinoma. Ianya lazimnya berlaku dalam tisu yang membahagi dengan cepat, seperti sel-sel yang meliputi dan mengalasi badan kita termasuk kulit, kolon (usus besar) payu dara dan saluran pernafasan.

Yang kedua ialah Sarkoma. Kanser jenis ini umumnya berlaku dalam tisu-tisu yang membahagi dengan lebih perlahan seperti otot-otot dan tisu-tisu saraf.

Yang ketiga dipanggil Leukemia. Ini merupakan jenis kanser pada tisu yang membentuk sel-sel darah.

Kanser wujud dengan 4 peringkat:
Peringkat Pertama (Awal): Kanser yang dikesan besarnya tidak lebih dari 2cm dan tidak merebak di kelenjar ketiak serta tiada pengesanan imbasan yang ianya merebak ke bahagian badan yang lain.
Peringkat kedua: Saiz kanser ini ialah antara 2cm – 5 cm, telah merebak ke kelenjar ketiak tetapi tidak ke bahagian lain.
Peringkat ketiga: Saiznya lebih besar dari 5cm dan merebak ke kelenjar ketiak juga ke kelenjar leher yang boleh dirasa dengan tangan benjolannya tetapi tiada pengesanan ke bahagian badan yang lain.
Peringkat keempat (Lanjut): Saiznya boleh jadi kecil atau besar, telah merebak ke kelenjar ketiak dan leher serta merebak di bahagian badan yang lain seperti paru-paru, tulang belakang, otak, hati dan sebagainya.

Rawatan-rawatan yang diambil Sekarang:
Pembedahan:
a) Buang hanya bahagian yang berketumbuhan (lumpectomy)
b) Buang keseluruhan bahagian payudara (mastectomy) dan mengambil sebahagian kelenjar ketiak untuk pengesanan rebakan.

Kimoterapi:
Penggunaan dadah yang disuntik kedalam badan untuk membunuh sel-sel kanser yang mungkin masih berkeliaran. Ianya dilakukan selama 6 pusingan bagi setiap tiga minggu. Ketika rawatan ini, semua sel badan yang baik dan yang rosak atau berkanser akan dibunuh. Sebab itu sewaktu rawatan ini, pesakit akan berada di dalam keadaan yang paling lemah dan badannya mempunyai ketahanan melawan penyakit yang paling rendah. Elakkan melawat pesakit jika anda ada selsema pun.

Radioterapi
Penggunaan radiasi di tempat tumbuhnya kanser untuk membunuh akar kanser dan mengelakkannya dari tumbuh semula di tempat tersebut.

Rawatan Tambahan
Pengambilan pil untuk mengelakkan kewujudan semula kanser sekiranya kanser pesakit ialah ER +ve. Maksudnya, kanser yang telah dianalisa itu sensitive dan bertindakbalas terhadap hormon estrogen yang ada di dalam badan pesakit. Dengan kata lain,
kanser ini menggunakan estrogen sebagai sumber makanannya. Pengambilan bromalain untuk menghalang pembentukan hormon estrogen yang berlebihan.

Faktor-faktor yang menyebabkan terjadinya kanser adalah seperti berikut:

Umur
Kira-kira 25% pesakit kanser payudara berumur kurang dari 50 tahun, 50% berumur antara 50 – 69 tahun dan lagi 25% berumur 70 tahun ke atas.

Kitaran Haid
Salah satu pemerhatian penting di dalam perubatan breast kanser ialah kanser ini lebih biasa terjadi kepada kaum perempuan yang mengalami kitaran haid awal (di bawah 15 tahun) dan yang terus mempunyai kitaran haid di peringkat umur lanjut (lebih 55 tahun).

Semasa pusingan haid bulanan, terdapat banyak perubahan hormon yang berlaku, yang melibatkan sel-sel di bahagian payudara juga. Setiap kali haid berlaku, kadar hormon di dalam badan di re-set dan proses ini berlaku berulangkali dalam setahun. Stimulasi ulangan ini mungkin menggalak atau menggandakan kerosakan pada pertumbuhan sel dan juga proses pembaikpulih. Semakin banyak kitaran haid seseorang wanita itu dalam jangka hayatnya, semakin tinggi kebarangkalian untuk kanser payu dara terjadi.

Wanita yang mengalami putus haid selepas berumur 55 tahun mempunyai 2 kali ganda risiko untuk mempunyai kanser payudara daripada mereka yang menopause sebelum berumur 45 tahun.

Kelahiran Pertama
Wanita yang melahirkan anak pertama pada usia lewat (lepas 30 tahun) mempunyai 2 kali ganda risiko untuk mendapat kanser berbanding mereka yang melahirkan anak pertama pada usia bawah 25 tahun. Mereka yang melahirkan anak lambat ini sebenarnya lebih berisiko daripada wanita yang tidak melahirkan anak langsung.

Sejarah Keluarga
Jika seseorang wanita itu mempunyai ibu, kakak, adik, atau anak perempuan yang mempunyai kanser payudara, maka dia juga berisiko tinggi terhadap kanser ini.

Lebih muda saudara perempuan itu disahkan mengidap kanser payudara maka lebih tinggi risikonya bagi saudara perempuan yang lain untuk mendapat kanser. Mempunyai 2 saudara kandung yang mempunyai sejarah kanser payudara juga menggandakan lagi risiko bagi saudara yang lain.

Jika salah satu kategori ini wujud maka bertambahlah risiko bagi seseorang untuk mendapat kanser payudara secara keturunan:

a) Saudara kandung perempuan peringkat pertama dengan sejarah kanser payudara atau sejarah kanser payudara dan ovari.
b) Saudara kandung perempuan peringkat pertama disahkan berkanser payudara di bawah umur 40 tahun atau saudara kandung lelaki peringkat pertama dengan sejarah kanser payudara tidak kira peringkat umur.
c) Dua orang saudara perempuan (Peringkat pertama atau kedua) disahkan berkanser pada umur bawah 60 tahun adalah dari belah keluarga yang sama.
d) Tiga atau lebih saudara rapat dengan sejarah kanser payudara atau ovari dari belah keluarga yang sama.

Nota:
Saudara perempuan peringkat pertama = ibu, kakak/adik, anak
Saudara perempuan peringkat kedua = nenek, cucu, makcik, anakbuah

Diet Tidak Seimbang Dan Kadar Asid Yang Tinggi Di Dalam Badan
Jika kita kerap mengambil makanan yang tidak berkhasiat, atau mempunyai diet yang tidak seimbang maka peluang untuk kita mendapat kanser juga menjadi tinggi. Secara logiknya, makanan yang terlalu berlemak mempunyai lebih banyak kemudaratan dari kemanfaatan. Diet yang tidak seimbang juga menyebabkan badan kita
lebih berasid. Ini faktor yang mempengaruhi pertumbuhan sel-sel kanser di dalam badan kita.

Daging merah menyebabkan badan kita mempunyai kadar asid yang tinggi. Manakala sayur-sayuran mempunyai kadar alkali yang tinggi. Begitu juga dengan serat di dalam bijirin terutamanya biji buah Apricot dan buhan-buahan. Mengambil banyak sayur-sayuran hijau dan buah-buahan berserat tinggi membantu merendahkan kadar asid di dalam badan.

Pengambilan Pil Perancang Keluarga
Mengambil pil perancang keluarga dalam tempoh yang lama juga meninggikan kebarangkalian untuk seseorang wanita mengidap kanser payudara.

Dedahan kepada Radiasi
Dedahan kepada kadar radiasi yang melampau atau kerap adalah punca kepada kerosakan DNA kita dan telah dikenalpasti sebagi punca kepada pelbagai jenis kanser, terutamanya di sistem darah dan kelenjar kita. Walau bagaimanapun, x-ray dada dan mammogram mempunyai kadar radiasi yang rendah dan tidak menyumbang kepada kerosakan DNA serta punca kerosakan sel badan yang menyebabkan kanser.

Dedahan kepada Agen-agen Berkarsinogen
Makanan yang dimasak menggunakan minyak jelantah (Minyak yang telah diguna berkali-kali) mempunyai kadar karsinogen yang tinggi. Apakah karsinogen? Karsinogen ialah satu bahan/material yang menghasilkan kanser. Sebaiknya buang minyak setelah 2-3 kali menggunakannya.

Memakan makanan yang dipanggang atau di-gril juga mempunyai karsinogen yang tinggi. Satay, ayam percik, kebab, ikan panggang adalah antara makanan-makanan yang dimasak dengan proses tersebut. Jika ingin memakannya, pastikan bahagian yang terbakar atau hangus dikikis kerana di situlah karsinogen terkumpul. Jika memakan satay pula, pastikan timunnya dimakan juga kerana ianya meneutralkan karsinogen yang ada pada satay itu.

ni sahaja dulu info yg saya berikan..lain kali saya update lagi..okeh bebeh..

JAGALAH KESIHATAN ANDA...!!!


Wednesday, April 15, 2009

alamak..terkentut plak!!!sori..


Jarang sekali kita dengar pompuan kentut kuat kuat terutamanya bila
tengah keluar dengan lelaki. Mereka sanggup tahan kentut sampai biru biru
muka semata mata tak mau kentut depan teman lelaki mereka. Padahal,
lelaki sikit pun tak kisah jika pompuan terkentut. Adat la tuh dah nak
terkentut. Paling kurang lelaki akan berkata ”Eh! Makan apa kentut busuk
dan kuat sangat nih???“ Dan secara otomatik lelaki dan pompuan tadi akan
ketawa bersama sama. Ini akan menjadikan hubungan mereka semakin ceria.

Lelaki secara lazimnya terkentut secara tak sengaja. Dan apabila benda ni
terjadi, lelaki dengan secara tak malunya akan mengaku depan teman
wanitanya bahawa dia terkentut. Dan teman wanita secara spontan akan
berkata ”Tak senonoh la…“ sambil mengejek manja teman lelakinya itu. Dan
lihatlah betapa harmoninya hubungan mereka.

Jika dahulu pompuan asyik menahan kentut ketika bersama teman lelakinya,
namun kini pompuan dengan beraninya memberitahu lelaki bahawa dia nak
terkentut. Pendek kata, kentut mintak izin. Tengok…bagaimana kentut
mendidik pompuan supaya menjadi begitu tertib. Dan hubungan mereka secara
tak langsung akan bertambah baik.

Jika dahulu pompuan berkata perbuatan teman lelakinya yang asyik
terkentut sesuatu perbuatan yang tak senonoh, namun kini dia semakin
mengaguminya dan semakin menghormati…kerana itu adalah trademark teman
lelakinya. Mana nak jumpa dah lelaki camtu…

Akhir sekali, jangan sesekali malu jika anda terkentut ketika anda
berkunjung ke rumah dan menemui ahli keluarga pasangan anda. Ini kerana
jika anda terkentut, ahli keluarga pasangan anda akan gelakkan anda
secara beramai ramai. Secara tak langsung, ini akan mengeratkan hubungan
anda bersama bakal bakal ahli keluarga anda.

Kesimpulan:
Kentut itu membahagiakan… .anda setuju???


Monday, April 13, 2009

kadang-kadang....

Sometimes... ......

A lot of opportunity came in our life
We need to choose either grab it or drop it.......

Sometimes... .......
The opportunity just came once....
Sometimes... .
It may change our life.....
Sometimes... .
It doesn't change anything...
Sometimes... .
We can't decide whether right decision to be made.....
Sometimes... ...
We need help to make decision.... .
Sometimes... ...
Nobody can help us...

Sometimes... ...
When we lose it...we'll regret....
Sometimes... .
When we grab it.....we had a joy...
Sometimes... ..
We just waiting it to be true
Sometimes... ..
It came when we need it
Sometimes... ..
It never come although we wish for it...

So, when it come....choose the right decision and grab it as you wish for......

Sunday, April 12, 2009

Blood Types and Diet....


Diet berdasarkan golongan darah pertama kali diperkenalkan oleh Dr. Peter J.D´Adamo yang menjalankan penelitian pada setiap jenis darah yang menunjukkan kesan fisiologi berlaku terhadap lektin yang masuk dalam tubuh badan. Lektin adalah protein yang terdapat pada makanan, khususnya tumbuhan kekacang. Setiap protein makanan yang diserap tubuh, menurutnya hanya sesuai dengan jenis darah tertentu.

Darah terdiri daripada empat jenis iaitu A,B,AB, dan O.


DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘A’


Dr. Peter J.D´Adamo dalam bukunya menyarankan pemilik jenis darah A mengambil diet vegetarian dengan pengambilan makanan yang mengandungi lektin yang sedikit. Ini kerana jika kandungan lektin diambil dalam kuantiti yang banyak akan mengakibatkan masalah perut. Menurut beliau lagi, golongan individu yang memiliki jenis darah A menghasilkan kandungan lendir lebih banyak berbanding jenis darah lain. Keadaan ini menimbulkan risiko terhadap jenis penyakit jenis alahan seperti asma, infeksi telinga dan gangguan pada saluran pernafasan.

Selain itu sumber makanan berasaskan haiwan seperti ikan dan ayam boleh diambil tetapi dalam kuantiti yang terbatas. Individu dengan jenis darah ini juga dianjurkan mengambil susu yang telah melalui proses penapaian seperti susu masam, krim tanpa lemak, keju alami, telur dari jenis organik atau ayam kampung (dalam jumlah terbatas), lemak (dalam jumlah terbatas, kekacang dan bijirin dan susu kacang soya. Individu darah jenis ini perlu mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan dalam kuantiti yang banyak.

Makanan yang harus dihindarkan adalah hidangan laut berwarna putih seperti ikan siakap putih, cumi-cumi, daging lembu, daging salai, susu, keju hasil olahan industri, kacang merah, roti, kuih-muih, kek, kentang, mangga, betik, jeruk, pisang, minyak jagung dan minyak kacang tanah.

Ciri khas individu jenis darah A:

• Memiliki sistem pencernaan yang sensitif
• Perlu menghindari makanan yang daripada produk susu dan daging
• Dianjurkan menjadi vegetarian atau mengambil makanan berkadar karbohidrat

tinggi, namun rendah lemak
• Mengurangkan stres dengan bermeditasi, atau berolahraga
• Cukup beristirehat

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan : Air putih dicampur jus limau nipis dan oat
Snek: Jus anggur / kopi
Makan Tengah Hari: Salad dan roti gandum satu potong serta teh herba
Snek: Kuih beras dua potong dan teh hijau
Makan Malam : Pasta tanpa daging campur brokoli, yoghurt dan teh herba

Saturday, April 11, 2009

patut ke jd cmni???



Cerita Norzie suaminya banyak melebihkan keluarganya, demikian juga yang dihadapi oleh Shana, malah yang lebih teruk lagi, suaminya tidak menyukai keluarga sebelahnya, hinggakan untuk memberikan ibunya duit setiap bulan pun dilarang, inilah masalah besar yang sentiasa berlengkar dalam kehidupannya.

Bukan setakat itu, nak balik kampung pun ada jadual, tak boleh balik sesuka hati, malah kenduri-kendara mahupun majlis perkahwinan saudara mara dipilih-pilih malah dia tidak galakkan pergi, kalau pergi pun cuma saya seorang, demikian cerita Shana dalam e-mel kepada penulis, dan ketika kami berbual di telefon, katanya dia sering diugut akan diceraikan kalau tidak mahu mengikut kehendak dan kemahuannya.

``Saya tak tahu pengalaman orang lain, tetapi pahit maung yang saya lalui selama berumah tangga selama 8 tahun ini amat membebankan perasaan dan menekan jiwa saya. Walaupun kini sudah mempunyai 2 orang anak, boleh dikira dengan jari bilangan saya balik kampung dalam setahun, biarpun kampung saya dalam negeri yang sama.

``Masa mula-mula kahwin dahulu, suami saya Eddy memberitahu, rancangan masa depannya terhadap rumah tangga kami dan bagaimana kami boleh memiliki rumah sendiri dengan tidak payah menyewa rumah lagi. Rancangannya kalau diikut memang bagus, tetapi malangnya tidak berjalan lancar seperti yang dia sendiri susun.

``Rancangnya saya mesti serahkan gaji saya semuanya kepada dia kemudian dicampur dengan duit gajinya, kami boleh beli rumah dan kereta lebih baik daripada yang dia ada pada waktu itu. Sementara mencari lokasi taman perumahan yang elok dan dekat dengan tempat kerja kami, maka kami terpaksa menyewa rumah dahulu, saya mengikut saja.

``Dari sebulan setahun rumah masih tak ditemui, kalau ada pun rumah yang sesuai, lokasi tak baik, tak jadi beli. Kadang tu lokasi sesuai, tetapi kawasan perumahan tak cantik tak beli juga. Alasannya, kalau salah pilih setahun rumah dah roboh, buat apa! Ada juga kawasan tak sesuai kerana selalu banjir dan sesak dengan kereta pun dia tak beli.

``Tapi yang peliknya rumah sewa kami memang di kawasan sesak dengan kereta setiap pagi hingga ke malam dia tak kisah pulak, alasannya kerana rumah sewa. Kini sudah tujuh tahun kami duduk di tempat yang sama, dan sesak tapi dia tak pulak jadi masalah kepadanya. Bagaimana kereta kami kini sudah dua kali bertukar.

``Saya tak kisah kalau dia cerewet pasal beli rumah, kerana seleranya tinggi, tapi saya bimbang semakin lama bertangguh, harga semakin mahal dan pasti rumahnya bukanlah dekat bandar lagi, tentu jauh dari KL. Kalau pun ada harganya sekali lipat.

``Namun yang memeningkan kepala saya ialah bab menguruskan rumah semua dia nak buat, kalau tak mahu beli perabut saya tak kisah, tak tukar langsir empat lima tahun pun saya boleh sabar, sebab tak ada siapa nak datang ke rumah saya, saudara mara saya jauh sekali mahu datang. Kalau datang pun keluarga dia nak malu pun rumah tak cantik dia sendiri bukan saya, sebab saya tak ada duit dan tak ada kuasa dalam rumah sendiri.

``Semua Eddy tentukan. Perabut rumah kami yang ada cuma yang perlu sahaja, kerusi meja, peti sejuk, dapur, meja makan, set bilik tidur semasa saya kahwin dulu, itu sahaja. Permaidani pun tak ada, alasan Eddy ia berhabuk tak baik untuk kesihatan. Kipas angin saya ambil dari rumah emak sebab tak tahan panas, begitu juga pinggan mangkuk periuk belanga hadiah emak semasa saya pindah lepas kahwin dahulu.

``Eddy tak galakkan saya pegang duit takut saya boros dan membazir, kalau nak beli pakaian saya dan anak-anak dia ikut sama dan tentukan yang mana sesuai untuk kami. Tudung saya pun dia pilihkan. Biasalah kami beli pakaian setahun sekali dekat raya.

``Selepas lima tahun kahwin, saya rasa sudah tidak selesa lagi, janji beli rumah entah di mana saya sendiri tidak pegang duit gaji saya kecuali diberikan duit makan semasa di pejabat. Namun yang lebih membuatkan saya memberontak dalam hati ialah bila saya meminta duit daripada Eddy untuk diberikan kepada ibu bapa saya dia tak bagi. Alasannya kalau duit selalu keluar mana cukup nak beli rumah.

``Saya jelaskan kepadanya, kalau sebelum kahwin saya bagi emak bapak saya paling kurang RM200 sebulan, takkan sekarang RM100 sebulan pun tak boleh. Saya pujuk lagi gunakan duit saya itu bagi emak setiap kali hari raya dan hujung tahun waktu bukan sekolah untuk membantu adik-adik, itu pun dia tak bagi. Kadang tu selepas menangis dua tiga hari baru dia bagi RM100 setahun sekali. Mana cukup.

``Akhirnya bila uisa meningkat saya beranikan diri simpan duit sendiri dan saya beritahu Eddy saya akan uruskan makan minum, susu anak dan sebagainya, saya tak mahu beri duit padanya lagi, kerana saya kira duit gaji saya yang disimpannya selama 5 tahun sudah cukup untuk membayar duit muka rumah yang dirancang untuk dibeli itu.

``Perubahan sikap saya tentulah menjadi kemarahannya, dia merajuk tak balik rumah beberapa hari hinggakan saya terpaksa naik teksi dan bas ke tempat kerja. Akhirnya dengan bantuan kawan-kawan saya menumpang mereka dan selesai satu masalah. Mulai bulan itu juga saya kirimkan duit untuk emak setiap bulan. Dan saya masih ada simpanan lagi. Amuk Eddy tak pernah surut, selagi saya tak menyerahkan duit gaji saya padanya.

``Namun saya sudah nekad tidak akan berganjak dari keputusan yang dibuat. Eddy mengugut, katanya isteri yang engkar pada suami tak cium bau syurga, tapi saya lebih yakin bahawa syurga di bawah tapak kaki ibu.

``Saya cuba jelaskan kepadanya, kalau saya berbakti kepada emak saya dan bagi emak saya duit pun cuma beberapa tahun ini sahaja, paling lama 10 atau 15 tahun, lepas itu entah ibu bapa saya ada lagi atau tidak. Sebab mereka dah tua. Tetapi saya akan terus berbakti atau menjadi kuli kepada suami saya hingga ke akhir hayat, kalau tidak kena cerai mungkin 30 atau 40 tahun lagi, jadi mengapa marah kalau saya ingin berbakti dan memberi sedikit duit kepada ibu bapa saya. Tak lama!

``Lagi pun saya fikir bila lagi saya dapat membalas jasa ibu bapa saya yang selama ini membanting tulang membesarkan saya, suami mengambil saya sebagai isteri setelah saya dewasa, berkerja dan memberi hasil kepadanya, dia tidak bersusah payah menjaga saya, sebaliknya saya yang selama ini membantunya. Kalau saya sakit pun belum tentu dia boleh menjaga saya dengan baik seperti ibu menjaga saya dulu.

``Lebih penting, saya pun tak tahu jodoh dan kasih sayang saya dengannya, mungkin panjang mungkin tidak, mungkin dia kahwin lagi, atau mungkin saya dimadukan siapa tahu? Tapi kasih ibu kepada anak tak pernah padam. Saya katakan juga kalau saya tak pernah bertanya berapa banyak duit yang diberikan kepada emaknya setiap bulan mengapa hak saya dipertikaikan?

``Lebih memberatkan hati saya untuk menguruskan duit gaji sendiri setelah hubungan saya dengan ibu bapa dan adik-beradik saya cuba dibataskan, sebagai contoh, nak balik kampung di sekat, kenduri kahwin saudara mara kalau balik pun cuma saya sendiri, sedangkan dia tak suka berhubung rapat dengan keluarga saya.

``Kalau balik kampung saya semasa Hari Raya pun selepas tiga raya, tidur semalam esok balik tak sempat jumpa adik-beradiksaya, sebab mereka sudah balik ke rumah masing-masing, nak pergi ke rumah mereka, Eddy tak mahu. Belum pernah saya balik kampung pada raya pertama, sebab Eddy tak suka bergaul dengan ipar duai atau biras saya, lebih penting dia tak mahu keluar duit. Ialah takkan balik tangan kosong tak mahu beli daging sekilo ke, bagi duit raya pada anak-anak saudara ke, atau kepada ibu bapa saya!

``Sebab itulah saya bertindak menguruskan duit sendiri sebab saya tak nampak perubahan Eddy kepada kebaikan. Lebih menyakitkan hati saya bila di tanya berapa jumlah simpanan sekarang dah cukup ke untuk bayar duit muka rumah, jawapannya adalah sikit, tak banyak. Dia tak pernah beritahu saya jumlah sebenar, mengapa mesti sembunyikan jumlahnya daripada pengetahuan saya, bukankah kita berkongsi menyimpannya, jadi saya pun berhak tahu. Setiap kali bertanya ia akan mencetuskan pertengkaran, mula-mula dulu memang saya takut bertanya, tapi lama kelamaan saya dapati ketakutan saya itu menjadi senjata kepadanya supaya saya tak berani bertanya pada dia lagi.

``Betul kata Eddy bukan tanggungjawab saya beri duit pada ibu dan bantu persekolahan adik-adik. Tetapi apa tanggungjawab saya sebagai anak kepada ibu bapa yang susah, tergamakkan saya melihat adik-adik terkial-kial nak bersekolah?

``Saya bukan buta hati dan buta perut, sebagai anak saya rasa itu satu dari tanggungjawab saya. Inilah sahaja bakti saya kepada ibu bapa saya sebelum mereka meninggal dunia. Saya mahu mereka senang hati, emosi dan fizikal di hujung-hujung usia mereka.

``Malangnya niat baik saya ini telah membawa masalah besar dalam kehidupan saya, kalau dahulu Eddy nampak gembira setiap kali balik ke rumah, tetapi sejak saya uruskan duit sendiri, dia tidak mahu lagi melayan saya dan anak-anak dengan baik, ada-ada sahaja yang salah terhadap diri saya. Saya faham semuanya kerana saya tidak serahkan duit gaji saya padanya setiap bulan.

``Bagaimana pun jika saya kembali seperti dulu menyerahkan gaji saya kepadanya, hati dan jiwa saya pula tidak tenteram, saya boleh berkorban, tapi sampai bila, sedangkan baru dua setengah tahun saya menguruskan duit sendiri, saya sudah boleh menyimpan hampir RM4,000 dan saya rasa Eddy sudah pasti menyimpan lebih banyak lagi kerana dia begitu berkira dalam berbelanja, baik soal rumah mahupun makan minum kami.

``Boleh dikatakan setahun sekali kami pergi berkelah ke Port Dickson pun susah, kalau pergi pun kami bawa bekalan makanan dan minuman, tak pernah makan di restoran. Kalau keluar belanja pun cuma duit minyak dan tol. Tapi saya tak kisah asalkan anak-anak gembira. Kebiasaannya kami cuma berhibur dan makan angin ke Taman Titiwangsa atau ke sungai-sungai perkelahan di pinggir kota. Tentu Eddy banyak simpan duit!

``Walau pun hubungan kami agak kurang mesra, tetapi hati saya tenang, saya rasa tak salah simpan duit sendiri. Benar saya mesti bersyukur kerana Eddy benarkan saya bekerja, tetapi kalau tidak bekerja, mampukah Eddy sendirian? Beli rumah dan kereta? Belum tentu lagi! Sepatutnya Eddy bersyukur sebab saya membantunya, tapi Eddy kedekut dengan keluarga saya kerana dia mahu simpan duit dan mahu cepat kaya. Eddy janganlah kedekut sangat!"

Demikian luahan rasa Shana terhadap suaminya, katanya dengan mencurahkan isi hatinya, walaupun Eddy tidak membaca ruangan ini, tetapi jiwanya tenang. Malah ketika kami berbual di telefon Shana memberitahu hatinya terasa lega sekali, bebas dari bebanan besar yang terpaksa dipikulnya selama ini.

Kata orang tua-tua berjimat cermat dan beringat tentang masa depan kita boleh senang, tetapi kita akan menjadi lebih senang, mewah dan mendapat keberkatan Allah jika kita banyakkan bersedekah, menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan, bermula dalam keluarga sendiri, ibu bapa, adik-beradik juga saudara mara yang susah. Hidup kita juga akan mendapat keberkatanNya di dunia dan di akhirat.

Friday, April 10, 2009

korang xnk cuba ke???

video

HAPPY BIRTHDAY KAK INTAN...


 Chocolate sprinkles and hearts make this design a favorite.

hepi besday to u...
hepi besday to u...
hepi besday to Kak Intan...
hepi besday to u...

HAPPY BESDAY TO YOU...
happy sweet 17th...

semoga panjang umur...
semoga murah rezeki...
semoga jadi matang
jgn garang2 lagi...

STUDY HARD
FOR
SPM 2009

Thursday, April 9, 2009

Saat kau pergi...

salam semua....
kali ni saya nk kongsi dgn korang semua lagu yg sgt touching kt hati n telinga saya..ni sbnrnya band baru kt indon..my sis yg download lagu ni sbnrnya...saya copy n paste jelah dlm pendrive saya masa saya balik umah every weekend lepas..

lagu ni mengisahkan kekasih yg ditinggalkan kekasihnya...bknlah saya yg ditinggalkan en.hubby..tp saya sukakan muzik n lirik dia...kalau korang xsuka...DIAM... suka hati sayalah nk suka dgr lagu apa...betul x?kalau korang free korang crlah lagu ni eh...meh layan lirik dia dulu...

Vagetoz - Saat Kau Pergi

Saat kau pergi
Berlinanglah air mataku
Betapa cinta ku rasakanAlign Center
Kebahagiaan itu
Kini lenyaplah sudah

Tak pernah ku inginkan
Perpisahan ini terjadi
Ku hanya bisa merelakan
Jika memang kau pikir
Ini lah yang terbaik

reff:
Tak perlu kau beri alasan
Mengapa kau ingin pergi meninggalkan diriku
Karena ku yakin mungkin semuanya itu bisa
Membuatmu bahagia

Sepenuhnya ku menyadari
Bahwa cinta itu tak mesti harus memiliki
Namun ku akan terus selalu menyayangimu
Setulusnya hati

Tak pernah ku inginkan
Perpisahan ini terjadi
Betapa cinta ku rasakan
Kebahagiaan itu
Kini lenyaplah sudah

Repeat reff

Saat kau pergi
Berlinanglah air mataku

daa...enjoice....