Wednesday, January 28, 2009

pengalaman bercinta...part 5

meh smbg crite saya lagi...

msti korang dh btkan decision utk saya sama ada saya terima ke x pelawaan en.hubby nk jmpa esknya tu....mesti korang agak saya akan terimakan..yelah..lelaki idaman ramai xknlah nk tolak plakkan...saya sedarlah diri saya ni sapakan..merak di kayangan jek....hahahaha....statement xbleh blah...

jawapan saya adalah....jeng..jeng..jeng...

saya terima!!!!!

hooraay...en.hubby sukalah sesangat....dia xckp xsbr nk tgg nk jmpa dgn saya...dh lama sgt dia tgg saya ckp YES kt dia...tp dgn syarat...

esknya after skolah,saya pg jmpa en.hubby..tgg kt peti pos merah kt bwh tgg bus stand tu..tulah tmpt rasmi kami lepas tu dan smpailah skrg...saya takut2 gak..saya angkut member saya yg dh baik hati sgt bagi no phone saya tu...Ain..

en.hubby suruh tgg kt situ sbb dia jalan kaki balik dr skolah...mmg lalu jambatan tu..nnt dia nmpklah saya kalau saya smpai dulu...saya smpai xlmbt pn...en.hubby dh tgg..dia mengeluh sbb nmpk saya bwk si Ain...tp dia cool...dia blanja kitaorang mkn kt restoran apa ntah...kt area blkg BCB tu..skrg dh xde dh...tulah tmpt 1st date saya dgn en.hubby dan ditemani Ain...kitaorang gelak2..borak2...saya byk diam je...

tetiba plak rasa malu yg amat...padahal dlm phone gedik2 je ckp...ada je bnda nk borak...en.hubby borak2 dgn Ain yg byknya...saya bt2lah mcm xde apa2 yg berlaku...tp kjp je dating aritu...saya dh menggelitis nk balik...tkt ada sesapa plak yg nmpk..dlm hati xnk...xnk..xnk...xckplah plak borak2..en.hubby sgtlah kelakar...pandai je amik hati n bt org gelak2...hepi je saya tgk dia..

en.hubby xbg saya balik lagi..dia ajak pg jalan2 dlm BCB...tu pn dh kira ckp bagus ada tmpt nk jalan2...skrg ni mcm2 ada...kluang paradelah..kluang malllah...kitaorang dulu...asyik2 kt BCB tu je...layan jelahkan...

en.hubby jalan dgn Ain..saya saje dok blkg..tp kejap2 en.hubby slowkan jalan dia..nk jalan dgn saya gak..saya segan sbb terserempak dgn bdk2 skolah dia n skolah saya...ada gak saya nmpk yg berbisik2...lantak koranglah...yg pntng saya dh dpt jln dgn lelaki idaman korang tu...

hehehe..gelak jahat...tp suma kenangan tu xde gambar..sbb xde kamera n handset berkamera sbb zaman tu xmaju lg hndset2 ni...kamera pn bapaklah besarnyakan...cuma kenangan dalam ingatan jelah..ewah...jiwanglah plakkan....

kitaorang jln2 kjp je masa tu..en.hubby tgg saya naik bas smpai bas gerak..romantik gitu...dia ajak saya jmpa esk lagi...amboi2...dh bg betis nk peha plakkan....saya kata tgklah dulu...dia psn mlm ni dia call saya mcm biasa...saya kata okeh jelah...muka ni berseri2 je...senyum xbleh reverse....

en.hubby bgtau lg yg dia nak ajak saya kluar mkn esk mcm biasa..xpuas jmpa saya arini...dan dgn syarat..jgn bawak Ain...dia xnk ada orang kacau...alamak...cmna nk buat nih???berpeluh2 gak saya masa tu nk bagi keputusan...tp dia ckp xpe..fkr dulu..dia call nnt bg jawapan...lepas bas saya gerak..en.hubby pn naik ke kedai dia balik...xsmpt mlm lagi pn dia dh call...

huhuhu...dia bgtau apalah ilmu yg saya guna smpai dia xbleh nk lupakan saya kjp pn...hehehe....klakarkan....pndai je amik hati n mulut manis...mmg dasar lelaki yg sukakan perempuankan...andaian saya masa tulah...nk tau cmna kitaorang bleh declare???tgg eh..

daa...

Friday, January 23, 2009

yea..yea..cuti time


hye korang....
baca title tu je dh tau yg saya mmg xsbr nk cuti...
walaupun bkn cuti raya saya...tp sebagai rakyat malaysia yg mmg majmuk...cuti pn knlah majmuk gakkan...

saya bkn apa...baru2 msk sem ni sepatutnya lebih bersemangat..tp disebabkan adanya cuti yaga agak pnjng...4 ari tu...saya rasa mood ct masih xhbs lg..pdhal baru je cuti 2 bulan aritu...kalau dh cutikan..mstilah syok...xkanlah xde org yg xnk cutikan...

sepatutnya lebihkan masa nk study...tp saya mmg xbleh study kalau masa tu mmg cuti...msti nk balik umah jmpa family...xde maknanya saya nk stay kt hostel study konon2 mcm ulat buku...(hehehe..yg konon2 dok hostel nk study tu pn bknnya study sgt pn..kluar gak pg mana2..boring giler dok kt hostel yg xbest sgt tu...lainlah kalau korang ada pakwe yg bleh ajak dating kalau boring...).. biasanya yg xsuka balik ni mngkn ada sbb kt bwh...

  1. nk jimat duit
  2. nk study (bleh ke study 24 jam....xde maknanya)
  3. ada pakwe..(kalau balik konfem xbleh pg dating)
  4. xheran nk balik
  5. xsuka umah dia
  6. jauh sgt..(sabah or sarawak or oversea..hehehe)
  7. korang saje bt sebab sndiri xnk balik...

korang pilihlah kalau korang mmg ada sebab kt atas...saya xkisah cmna pn..saya msti nk balik jumpa mama dan papa tercinta kalau mmg dh namanya cutikan..masa2 nilah kita nk spend masa dgn family...saya xkata org yg xbalik tu xsyg kt mak bapak dia..cuma saya nk bgtau yg saya mmg pantang ada cuti..msti nk balik even dok kt umah je...

okeylah korang..byk plak saya membebel...saya cuma nk ucapkan selamat bercuti...kepada yg drive tu...hati2lah eh..INGATLAH ORANG TERSAYANG....especially kepada en.hubby yg akan menjemput saya dan balik bercuti sama2...kepada yg menyambut raya ni..SELAMAT TAHUN BARU CINA...

bye2....daa.......


Tuesday, January 20, 2009

assignment.....


assalamualaikum...

hai korang...kali ni nk crite pasal mama saya yg dh jd student balik (degree tau...)
actually..mama saya baru je jd bachelor nursing student...korang msti terkejutkan...saya pn blum hbs degree lagi,mama saya plak smbg lg...dh umur nk masuk sweet 51 coming soon ni (20/2)..mama saya masih bersemangat waja nk capai cita2 dia dpt degree even dh nk pencen...yelah..umur dh masuk 50 thn ni biasanya dh malas nk study..cukuplah gaji yg dh ada tu...masa untuk main2 dgn cucu...CUCU????seram plak saya dgr...

"mama ni nk tgg cucu lambat lagi..baiklah mama smbg study..ada gak keje nk buat even lepas pencen nnt..jd lecturer kt mana2 ke..."

mama sound cmtu..yelah..kalau mmg nk menuntut ilmu...xde sempadan...selagi masih terdaya n minat utk mencapai kemajuan dan menambah ilmu dalam hidup..sehingga akhir hayat pn...

td saya br je dpt call dr mama bgtau assignment dia dh kluar...tgk onlinelahkan...mama saya yg tersayang mntk tlg saya tgkkan apa2 yg patut utk assignment tu...

masa mula2 register tu mama dh pesan awal2 kt saya dgn en.hubby tolong dia buat assignment...kami set je..saya pn bkn xprnh tlg mama bt assignment..masa mama bt diploma dulu pn saya tlg buatkan case study dia...pasal cord prolapse...

hehehe..saya sgtlah versatile...even amik industrial engineering pn bleh gak tlg buatkan medical assignment..klakarkan...mmg minat saya kt bidang medical..cuma xde rezeki je...result xcntkkan...sbb mama xbg saya jd nurse mcm dia..kalau nk kn jd doktor...tp saya xmampu..amiklah yg bleh dgn kemampuan saya even skrg ni mcm xmampu sgt dh...

en.hubby xpelah..ni mmg scope keje dia...so..dia mmg seronoklah nk tlg...dulu pn en.hubby gak tlg..masa tu dia pn student lagi...saya pn mmg berbesar hati nk tlg mama saya bt assgnmnt ni..byk woo...ada 4 sbjct...suma pn ada assgnmnt...

"en.hubby..please tlg darling eh...".next year pn en.hubby nk further study after saya berjaya completekan degree saya ni...en.hubby mmg bagi saya sambung dulu...dia setia sbr menanti even dh lama dh kn tgg..hehehe..sbr eh syg..jgn jemu tgg saya eh..thanks eh syg...

so..kepada yg teragak-agak nk study tu...pglah study...ia adalah salah satu jaminan utk kita gak..even blum tentu bleh sng dpt keje...mklmlah zaman2 yg kembali gawat ni kan..tp ilmu tu xkan terhenti sekiranya kita terus mencari dan ikhlas mempelajarinya...


Sunday, January 18, 2009

balik kampung....


assalamualaikum...
ni adalah entry yg xdpt diletakkan gambar...
cukuplah sekadar nak bagtau korang yg saya dh makan durian dgn byknya...
i likeeeeeeee....

sebenarnya saya baru je sampai kt hostel...en.hubby hntr saya dgn pnh ksh syg td...hehehe..
ari jumaat lepas saya balik kampung kt jelebu,n9...after klas...
maksu saya yang tersayang telah bermurah hati bersama paksu menjemput saya kt depan pintu pagar dr seremban..
semata2 nk pastikan saya balik untuk menikmati raja buah yg sgt sdp..DURIAN...
thanks a lot paksu..maksu...sayang semua...

mesti ada yg x berpeluang nk makan lagikan...
maklumlah musim2 yg xberapa banyak sgt berbuah nikan...
tp korang...mmg masyuuuuuuk sgt....
harus korang pg makan...
saya balik pn sbb menyertai mama n papa saya yg mmg dh termimpi2 nk makan...

sayakan kesayangan semua orang...

anak kesayangan...mama suruh saya balik...
anak sedara kesayangan...sampai berjemput kt pintu gate...semata2...
cucu kesayangan...wan senyum panjang tengok saya sampai kt umah...(atok dh meninggal)
kakak sedara kesayangan...cousin2 saya melompat2 suka saya balik...mulalah berebut2 nk crite mcm2 pasal diaorang..2 beradik je tp mcm ramai je....saya suka sgt...
darling kesayangan...en.hubby sanggup gak balik pg2 sabtu n tukar shift keje ari ahad bg memastikan dia bleh hntar saya balik pg td...terharunya...thanks ye syg...

kami berseronok2 kt kg...pg sabtu tu lepas en.hubby smpai...makndak saya dari muar plak smpai sekeluarga...lagi riuhlah rumah wan saya tu...tp nk tgh hari saya,mama dgn en.hubby pg pekan kuala klawang...nk cuci mata kt kedai baju no2...sapa2 yg mmg tau pasal kedai ni mmg taulah yg baju2 kt sini adalah murah giler dan cantik2...saya dgn mama mmg berhabis kalau kt kedai tu...sblm pg tu mama pesan nk cuci mata je...tp biasalahkan...plan berubah...saya yg drive..bwk myvi maksu...bagi mama jd bos n en.hubby rehat2 sbb baru smpai...

lama giler kitaorang kt kedai tu...belek2 baju..pilih2 baju..yg bestnya xde orang lain selain kami...mmg syok gilerlah...en.hubby yg tau kegilaan saya n bakal mama mertua dia ni..en.hubby beli paper n dok baca...saya panggil2 gaklah nk tanya pendapat pasal kecantikkan baju tu..perlulah approval...

pilih2 pnya pilih...jd model...peningkan kepala adik yg layan kerenah kami n tauke yg sgt sporting...(thanks kt korang...service mmg best)..kitaorang dptlah rembat 8 helai baju blouse..sgt cntk...hrga pn berpatutan sgt2...yelah..bkn slalu pn nk soppingkan...lgpn mama pn rileks je...pakndak nk msk utk lunch..kalau x,harus gak mama yg msk...

lepas tu kami singgah minum cendol...tp rasa dia biasa2 je...mama teringin nk mnm smbil mengenang kembali zaman skolah dia...lepas tu terus balik je sbb mmg nk pg kedai tu je..lgpn mama n papa nk balik petang tu...papa kn keje ari ahad..nk kn balik kuantan pg2 ahad tu..cian betul...makndak saya pn balik ptg tu gak...balik semata2 nk mkn durian je...betapa hebatnya penangan buah durian...

tinggallah saya dgn en.hubby,wan n family maksu...sunyilah kejap..tp sunyi ke???si kecik ayin tu xberhenti2 bercakap dgn en.hubby...mengekor je mana en.hubby pg...suara dhlah nyaring n kuat...banyak kali ibu dia tegur slowkan volume..en.hubby pn layankan je...layan diaorang crite..makan...main kad apa ntah..saya plak melayan novel...xkuasa plak nk layan mulut becok si kecik tu..biarlah diaorang syg bakal abg long diaorang tu...hehehe..ayat malas..

mlm tu makcik saya plak smpai tiba2...riuhlah balik umah tu...saya mmg dh prepare bilik utk diaorg..saya tido sebilik dgn wan (cucu kesayangankan)..tp saya tido bawah sbb saya takut "terkarate" wan masa tido..xsanggup saya...en.hubby dlm bilik tetamu...wan mmg dh siapkan..wan pn syg gak kt en.hubby tu..jeles..jeles...kitaorang tido lambat...suma layan tgk cerekarama seram pertama saya pernah tgk...HANTU RAYA...best gak...

kul 12 lebih gaklah saya tido....layan novel lagi..en.hubby dh hanyut...tp smpt gaklah msg2 dulu..pdhal serumah je..cuma sebelah bilik je...saya pn xtau nk cakap apakah mksdnya...korang faham2 sndirilah kan...xckp jmpa..msti nk msg2 gak...penat sgt kt sbb ptg tu kitaorang pg buat lawatan smbil belajar ke tempat perternakkan kambing paklong saya...pnyalah teruja sgt2..tp syg..saya selalu terlupa nk bwk kamera or handset..nk amik gmbr pn mmg xdelah..nama pn balik kg...utk menenangkan fikiran..nk plak en.hubby ada disisi...lglah hset saya tu ada dlm handbeg je...lain kali saya promise..bwk suma tu...sbb byk pic yg menarik...okeh...

kan best kalau saya bleh tido dgn en.hubby...(gatal betul saya kan...)..xdelah saya sakit2 belakang tido atas toto je...en.hubby sgt seronok tido atas katil...en.hubby dh offer saya bilik tu,tp sbb dia adalah tetamu..knlah hormat...nnt wan ckp apa plakkan...en.hubby kalau baca...tolonglah kumpul duit byk2..cpt2 skit...xsabarlah nk tgg tahun depan...

pg2 ahad td lepas bangun terus bt sarapan..en.hubby kn pg beli kuih muih sbb wan malas nk msk..saya lglah malas..msk pn xsdp...wan dgn makcik pg beli ns lemak..smbil2 tgg diaorang saya bancuh air..siapkan meja makan n kemas umah...pg ni kn buat operasi kutip buah nk bwk balik....pakteh saya yg mmg dipertanggungjawabkan utk uruskan dusun tu dh byk kutip..en.hubby pn samalah ke dusun kutip buah gak...nnt nk bwk blk je segan plakkan...

akhirnya...kul 10 lbh td kami bertolak balik...en.hubby hntr saya balik bangi...syg betul dia kt saya kan...(puji diri sndiri plak...)..plan awal kul 9..ingatkan nk singgah S2...tp xsmpt...lgpn en.hubby keje ptg...shift terakhir sebelum keje divided..start esk..tahniah eh syg...dpt gak jd org kepercayaan..keje dgn ikhlas..rezeki masuk pn berkat je...

okeylah..itu entry saya yg panjang berjela tentang percutian saya..korang jgnlah nk termuntah plak kalau baca eh...jumpa lagi kt entry lain...

daa...



Friday, January 16, 2009

pengalaman bercinta...part 4

akhirnya lepas dh terkantol sapa yg distributes no phone umah saya...saya xdelah nk marah..cuma agak geram..sebab saya malas nk layan en.hubby masa tu...konon2 nk PMR masa tu..nk jadi baiklah xnk bercinta cintun ni....hehehe...mcm bleh je...saya suka ada orang yg syg saya sbb saya suka syg org..gatal je bunyinyakan...
start ari tu...en.hubby menjadi caller saya yg sgt setia....setiap malam mmg jadi agenda wajib..korang jgn xtau yg mama saya tu mengamuk giler bila tau hal ni..siap dia cakap...

"kalau dh gatal sgt...berhenti skolah....mama khwnkan je terus"..

masa tu mmg kecutlah bila mama ckp cmtu..kalau skrg ni kalau mama offer lagi cmtu..mmg saya suuukkaaaa sgt...mama bila nk offer cmtu lagi....saya mmg nk khwn skrg ni...(gatalnya saya nikan...)

tp en.hubby bagus...dia tau mama saya xsuka dia call kerap sgt...jd dia tukar strategi..call saya petang je...after balik skolah...lama gak kitaorang just ckp dlm phone je...en.hubby byk kali pujuk saya kluar dating dgn dia...tp saya xberani...xde modal nk bgtau kt mama...so..dia cdgkan kitaorang jmpa after skolah....

satu malam tu dia beria2 ajak saya kluar...saya ckp nntlah...tp dia pujuk2 gak..saya xsmpai hati n mmg teringin nk jmpa dia pn..kitaorang asyik borak2 je dlm phone...serius saya ckp..saya mmg dh jatuh cinta dgn suara dia n layanan dia kt saya...mmg angau gaklah...

setiap hari mcm xlengkap je kalau xdgr suara dia..dia pn ckp bnda yg sama..amboii....br form 3 dh pndai jiwang2 eh....tp mmg kenyataannya...tp saya xnk hanyut terus..xbg chance sgt hati ni layan jiwang kt dia..sbb saya byk dgr crite dr kwn2 yg en.hubby ni mmg agak buaya...saya pn mmg xdelah feeling sgt pn..tp biasalah time umur2 cmni..gatal lebih kt...hehehe...

en.hubby pn mempropose saya mlm tu...

en.hubby: awak..jomlah kita kluar esk..lepas skolah..awak xpyhlah blk umah terus..turun kt bus stand..dpt pg mkn je pn xpelah...

masa tu kitaorang bahasakan diri saya--> awak...eleh..sopan gilerkan...padahal bukannya ada apa2 pn..hehehe...

saya mmg jual mahal dgn en.hubby ni...cakap dlm phone mmg bleh..lama2 pn bleh..tp bila ajak kluar,malas je rasa..bknnya apa..tkt terserempak dgn sesapa...naya je saya nntkan...manja je suara en.hubby ajak saya..biasalah...ayat knlah manis..nk ajak datingkan...dating ke???

saya: ala..kn jmpa ke???kalau xjmpa xbleh ke..kita borak2 jelah dlm phone...kan lagi seronok...

padahal dlm hati melonjak2 nk jumpa....rileks2..knlah jual mahal...jinak2 merpatilah katakan...tulah yg en.hubby bg gelaran kt saya..bkn senang nk dapat saya masa tu tau..
(peh..perasan tahap cipan...)

en.hubby: ala..asyik borak dlm phone je...saya nk gak tgk muka...nk gak jmpa..

saya: saya takutlah..kt2 terserempak dgn ayah saya ke...sesapa ke..xpn awek2 awak ke...cmna nk buat??

en.hubby: ala...saya mana ada awek pn...(ayat tipu saya..jgn xtau en.hubby byk giler awek n admire)..kita pg makan je..lepas tu awak baliklah...kejap je pn...

saya: tgklah cmna esk...okeh...saya xjanji...

saya mmg takut nk jmpa...mcm2 yg saya fikir..bleh ke saya nk jmpa..msti malu giler saya nnt..cmna nk kontrol malu tu...ish...ish..ish..masalah besar nie....tp tipulah kalau dlm hati xde rasa nk jumpa..cuma nervous.....

korang nk tau kitaorang jmpa ke x...apa jd lepas tu...tgg next part eh...bubbye...

daa....

HAPPY BIRTHDAY KAK YANG....

happy besday to u...
happy besday to u...
happy besday to
kak yang...
happy besday to u...


HAPPY BIRTHDAY 18th YEARS OLD
TO
MY BELOVED SIS..KAK YANG

SEMOGA DIPANJANGKAN UMUR...
SEMOGA DIMURAHKAN REZEKI...
JANGAN NAKAL2...
RAJIN2LAH BUAT APA2 YANG PATUT KT RUMAH TU...

LOVE U

p/s-potong kek cepat...sdpnya tgk kek tu...ptg dululah kek ni..nk kek betul2 postponed eh....

daa....


Wednesday, January 14, 2009

APA ITU CINTA???


Apakah Kita memahami APA itu CINTA?.... CINTA...


* Jika kita mencintai seseorang,kita kan sentiasa mendoakannya walaupun dia
tidak berada disisi kita.

* Jangan sesekali mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mahu mencuba.

* Jangan sesekali menyerah jika kita masih merasa sanggup.

* Jangan sesekali mengatakan kikta tidak mencintainya lagi jika kita masih
tidak dapat melupakannya.

* Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan walaupun mereka
telah dikecewakan. Kepada mereka yg masih percaya,walaupun mereka telah
dikhianati. Kepada mereka yang masih ingin mencintai,walaupun mereka telah
disakiti sebelumnya dan kepada mereka yang mempunyai keberanian & keyakinan
utk membangunkan kembali kepercayaan. !

* Jangan simpan kata2 cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal
dunia, lantaran akhirnya kita terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada
pusaranya. Sebaliknya ucapkan kata-kata cinta yg tersimpan dibenakmu itu
sekarang selagi ada hayatnya.

* Mungkin Tuhan menginginkan `kita bertemu dan bercinta dengan orang yg salah'
sebelum bertemu dengan orang yang tepat kita harus mengerti dan berterima
kasih atas kurniaan itu

* Cinta dapat mengubah.... .pahit menjadi manis,debu beralih emas,keruh menjadi
bening,sakit menjadi sembuh,penjara menjadi telaga, derita menjadi nikmat
dan kemarahan menjadi rahmat.

* Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu, tetapi lebih
menyakitkan Mencintai seseorang dan kita tidak pernah memiliki keberanian
untuk menyatakan cintamu kepadanya.

* Seandainya kita ingin mencintai atau memiliki hati seorang gadis,
ibaratkanlah seperti menyunting sekuntum mawar mer! ah. Kadangkala kita
mencium harum mawar tersebut tetapi kadangkala kita terasa bisa duri mawar
itu menusuk jari.

* Kadangkala kita tidak menghargai orang yang mencintai kita sepenuh hati ,
sehinggalah kita kehilangannya . Pada saat itu, tidak guna sesalan kerana
perginya tanpa berpatah lagi.

* Cintailah seseorang itu atas dasar siapa dia sekarang dan bukan siapa dia
sebelumnya. Kisah silam tidak perlu diungkit lagi kiranya kita benar2
menyintainya setulus hati.

* Cinta adalah keabadian dan kenangan adalah hal terindah yang pernah dialami.

* Permulaan cinta adalah membiarkan orang yang kita cintai menjadi dirinya
sendiri, dan tidak merubahnya menjadi gambaran yang kita inginkan. Jika
tidak , kita hanya mencintai pantulan diri sendiri yang kamu temukan didalam
dirinya.

* Kamu tidak pernah tahu bila kita akan jatuh cinta, namun apabila sampai
saatnya itu raihlah dengan kedua tanganmu dan jangan biarkan dia ! pergi
dengan sejuta rasa tanda tanya dihatinya.

* Bercinta memang mudah. Untuk dicintai juga memang mudah. Tapi untuk dicintai
oleh orang yang kita cintai itulah yang sukar diperoleh.

* Kecewa bercinta bukan bermakna dunia sudah berakhir. Masa depan yang cerah
berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan. Kamu tidak dapat melangkah
dengan baik dalam kehidupan kamu sampai kita melupakan kegagalan kita dan
kekecewaan itu.

* Cinta itu apabila kita bertemu dan membuat pilihan yang tepat.

* Sesuatu percintaan yang terjalin di antara dua insan itu tidak akan ada
kemesraan atau kemanisannya sekiranya sentiasa membayangi akan kemusnahan , kekecewaan dan kehancuran.

jadi,pandai2lah korang mencari CINTA...sebenarnya CINTA SEJATI sukar dicari sekiranya tidak berlandaskan landasan yang betul...

tips memikat isteri/suami



1. sentiasa mengingati masa indah dan kenangan seperti tarikh mula perkenalan, tempat pertemuan,janji temu pertama,ulang tahun perkahwinan dan tarikh lahir isteri.

2. ucapkan perkataan sayang sekurang2nya sekali sehari. wanita itu amat suka perkataan sedemikian tetapi lelaki sering kali melupakan ucapan keramat itu, apatah sudah lama berkahwin.

3. apabila isteri menunjukkan sesuatu mesej seperti berpakaian cantik,lelaki perlu peka bahawa ada perkara mahu disampaikan isteri seperti hari lahir mereka atau ingin keluar bersiar2.

4. pakai pakaian yg cantik dgn bauan yg memikat ketika bersama isteri kerana isteri sukakan sesuatu yg harum dan menyegarkan. sering kali lelaki lupa tanggungjawab mereka dan asyik menyalahkan isteri terutama setelah lama berkahwin sekiranya isteri tidak harum seperti baru2 berkahwin dahulu.

5. jangan terus mengutuk atau mengkritik jika makanan yang dimasak isteri kurang sedap, tawar atau masin. sebaiknya beri teguran yang lembut yg tidak menyinggung perasaan isteri.

6. untuk menghidupkan suasana yang romantik terutama pasangan yg lama berkahwin, apa kata sekali sekala hadiahkan mawar merah utk isteri.

7. sering kali lelaki yang mempunyai anak kurang mempedulikan isteri dan mempunyai lebih masa dgn anak. cuba bahagikan masa sama rata antara anak dan isteri.

Tuesday, January 13, 2009

ketenangan dan kekuatan...


alhamdulillah dh masuk ari ke 2 sem baru 2009 ni...saya masih pening menyusun jadual n subjek yg saya nk amik semester ni...mklmlah tggl saki baki yg masih x amik...so sgtlah clash antara satu sama lain...kekadang boring gak..tp nk buat cmna..saya harus habiskan degree saya tahun ni...Insya Allah before saya praktikal tahun depan...

mcm2 benda yg nk diamik kira...pening..pening...dgn cuaca yg agak panas rentung...buat saya selalu migrain...nsb baik xteruk...dhlah timetable tu nk tukar lagi after break chinese new year...alamak...lg peninglah kepala saya kalau clashing lg...

saya berharap diberikan kekuatan dan ketenangan utk face cabaran tahun 2009 yg sgt mencabar saya...diharapkan dgn doa restu mama n papa serta dorongan penuh kasih sayang dr en.hubby yg sgt memberi support xterhingga kt saya...saya bleh lalui semester ni dgn jayanya...saya sgt berharap...

korang suma doakan saya skali eh...semoga saya dapat mencapai target saya utk tahun ni dan completekan perancangan yg dh tertunda selama setahun tu..cian kt en.hubby saya terpaksa menunggu saya lebih lama (sbb tu saya masih kekal dgn en.hubby kerana kami amat menghargai hubungan ini..byk yg dia dh sacrifice utk saya..sgt terharu)...sayang en.hubby..

thanks for everything...saya saje nk meluahkan isi hati saya sbb saya terasa ketegangan...semoga saya semakin kuat dgn dugaan yg Allah berikan pada saya...

daa...

Monday, January 12, 2009

pengalaman bercinta...part 3


meh sambung citer lagi...

esknya saya ke sekolah dgn pertanyaan...meluap2 ati saya masa saya smpai kt skolah...mlm tu saya tido dgn tenang n aman...xtaulah knp saya suka sgt dgr suara dia..menenangkan jiwa je rasa...
Ain xsmpai lg...saya mmg smpai awal sbb umah agak jauh..org umah dkt2 ni mmglah smpai lambat...saya blaja mcm biasa...masa rehat tu saya kejar Ain n kami rehat sama2...

masa kt kantin n tgh beratur nk beli mkanan tu saya saje je tnya kt Ain...

saya: Ain..mlm td ada org yg aku xkenal call aku..dh 2 mlm dh...aku tnya sapa dia suruh aku cr sndiri...peliklah..ko ada bg no phone aku kt sapa2 x??

saya tnya dgn penuh mengharap n hrp2 Ain tau jawapannya...Ain pn jawab..

Ain: xtaulah aku...ko xtnya ke dia sapa???

saya: dh..aku dh tnya..tp dia ckp suruh tnya kengkawan..ko ada bg x??

Ain: dia ada call ko ke???

masa tu muka Ain ni dh berubah..saya ingatkan dia mmg xtau..tp lepas saya bgtau kn tnya kt kwn2 dia plak yg mcm gelisah...

saya: knp??ko ke yg bagi no phone aku tu??

Ain: a'ah..dia mmg ada call ko eh..ko xperasan ke..tu budak yg kt atas bus stand tulah..yg kacau2 ko...dia baru call ko ke???

saya: knplah ko bg no phone aku kt dia...aku ingatkan sapa..

Ain: sorilah mai...aku sbnrnya kn rahsiakan bnda ni..tp dh terkantoi plak...sori sgt2...dia mntk no phone ko kt aku..2 kali dia mntk..dh lama gaklah..knp dia br call ko eh...

saya: ko nie...saje je..aku malaslah nk layan...bila masa plak dia mntk..knp ko bg??

masa tu saya bt muka serius even gelak2 pn..xsngka kwn baik saya bg no phone saya senang2 je kt org yg saya xkenal...

Ain: dia byk kali pujuk aku...bila aku kluar je msti dia mntk...dia mcm nk sgt2 kwn dgn ko...aku suruh mntk sndiri tp dia ckp tkt ko xnk bagi or marah..byk kali dia mntk tau..2 kali aku bg..sbb yg 1st tu dia ckp tercicir..kali ke2 tu mmg dia smpn baik2...dia borak apa dgn ko??

saya nk marah tp xjd plak...apsal dia beria2 sgt nk no phone saya...dia bknnya xbleh mntk sndiri..tp sbb dia ckp dgn Ain niat dia nk kwn dgn saya..saya pn jd cool skit...Ain byk kali mntk maaf...dia ckp kalau saya xsuka dia sndiri nk bgtau jgn call saya lagi..tp saya ckp xpelah..tgk jelah smpai tahap mana dia rajin call saya...

lgpn saya ni bknnya taste dia pn...cuma saya xsngka ada gak lelaki yg nak sgt berkenalan dgn saya masa tu...lelaki yg kategori good looking plak tu (en.hubby jgn nk kembang sgt2 eh...masa tu mmg antara lelaki idaman ramai...)

malam tu mcm biasa en.hubby call saya...smpailah genap seminggu dia call saya tanpa syak wasangka....en.hubby slalu akan call sebelum pukul 9 sbb dia akan naik bas balik umah kul 9..kalau lambat pn kul 10 sbb tu bas terakhir dia...saya mmg dh tau sgt2lah..

kami makin mesra sbb dia mmg rajin call...kdg2 dia call ptg...saya mmg x pg bus stand dh...saje je malas nk tayang muka...en.hubby byk kali ajak saya kluar dating..tp saya malas...sbb saya dgn dia masa tu masih lg berkawan...xde feeling apa2 lg pn..lgpn saya tau..en.hubby tu mmg ramai peminat..kami hnya berbicara tnpa wajah...saya rasa senang cmtu je..

benda ni berlanjutan selama beberapa bulan...nnt saya update masa kluar 1st date dgn dia..tp masa tu Ain ada temankan..bknlah date sgt pn sbb kami msg2 br balik skolah...kebetulan saya ke bandar sbb nk beli barang nk buat folio sejarah masa tu...

korang tgg eh...sambungan kisah perkenalan saya dgn en.hubby tu...

daa....


Saturday, January 10, 2009

go back to school....


assalamualaikum...
hello suma...sorilah xbleh nk update apa2...
saya tgh gigih menyiapkan barang2 n diri saya utk go back to bangi...
nnt saya update dgn entry smbgn eh..

doakan saya selamat sampai bangi eh...

daa.....

Wednesday, January 7, 2009

pengalaman bercinta...part 2

ok kita sambung citer lg...

mlm tu saya study mmg xmsk apa2 pn...dok pikir sapalah yg call saya td...mmglah ramai bdk2 lelaki yg slalu call saya..(saya hot gak tau dulu...!!!kui..kui..kui..)..lgpn saya ni bdk hoki...so..agak hotlah sbb mmg ramai kenalan pn...

cuma saya kekadang malas nk menjebakkan diri je...masa tu saya dh ada yg punya...(punyalah sgt...punya atas nama je kt..hehehe...)..saya xdpt jwpn sbb saya mmg xde bg no.phone kt sesapa..sbb saya xmau mama saya asyik jd tarzan je...

malam tu saya tinggalkan soalan tu tanpa jawapan...

esknya saya ke skolah mcm biasa...pg tu blaja mcm biasa n saya mmg xde syak sesapa pn...balik skolah tu saya dgn baiknya turun kt bus stop bwh tu je...jalan kaki smbil fkr sapalah yg call mlm td...agak2 dia call lg xmlm ni..???mcm2lah ada dlm otak saya nie...yelah saya kan garang giler smlm...ada ke lelaki nk try lagi lepas kn cmtu???

ari tu mama keje shift petang..so mama akan balik kul 9 lbh...lepas maghrib mcm biasa saya n adik akan dok kt meja study...bt revision apa2 yg patut...tertunggu2 gak call mamat tu...knp saya berharap eh???pdhal saya bkn kenal pn..

tp saya bt2 tgg gak...tgg pnya tgg..alamak..jam dh dkt kul 9..cmnalah nk ckp nnt kalau dia call lmbt2..abislah saya kn marah dgn mama lg sbb ada org call tiap2 mlm...tiba2....

krinnngggggg......

ada call....saya dgn aksi bebas telah melompat dan berlari nk angkat phone...

saya: hello...

en.hubby: hello.assalamualaikum..

saya: waalaikumussalam..(alamak..suara smlmlah)..ye..nk ckp dgn sapa??

en.hubby: bleh cakap dgn maizatul???

skali en.hubbylah yg call mlm tu...saya berdebar2...nervous giler..xtau knp tetiba rasa malu sgt...

saya: ye saya..sapa nie??

en.hubby: sayalah yg call smlm...awak kenal x?

saya: oh..awak..manalah saya kenal..mana awak dpt no phone saya ni??awak ni sapa??

en.hubby: nnt awak akan kenal sapa saya...awak xingat ke kita prnh jmpa kt bus stand dulu...awak dgn kawan awak masa tu...

saya: sapa plak ni???ntahlah saya xingatlah...awak jgn main2..

saya nervous giler sbnrnya...tapi dlm fikiran saya saya teringat kt mamat atas bus stand yg kacau saya masa saya dgn ain...tp xkanlah dia...saya rasa saya ni bknlah taste dia...

en.hubby: yelah...awak tgh bt apa tu???

so..lepas tu adalah skit perbualan kitaorang yg saya xbrapa nk ingat...tp saya asyik tanya dia sapa..mana dapat no phone saya ni...tp dia pndai mengelak...ada je topik dia nk tnya mcm dh kenal lama...tp kitaorang x borak2 lama...dalam 10 mnt je...

sbb mama saya dh pulang...kelam kabut saya mintak dia stop..dia ckp syiling byk lagi ni..nk call sapa..saya ckp calllah sesapa je..yg penting saya kn letak phone...dia cakap esk dia call lg...alamak..mamat ni serius ke nk call lagi???penat saya melayan dia cakap td..tp seronok sgt....satu perasaan yg indah...blum prnh lg saya berborak dgn someone yg bt kita rasa seronok...

tp saya xkenal dia..cuma dia ada bgtau..cuba tnya kt kawan awak...saya pn peninglah pikir...sapalah kawan saya tu..kwn saya kan ramai...tp tiba2 saya teringat kt Ain...

alamak...adakah Ain yg telah berkompromi dgn mamat td tu???tp knp plak??aritu dia xtnya apa2 pn kt saya...saya rasa mcm xlogik plak...tp x mustahil sbb Ain rajin gak ke bandar...lgpn kedai dia tu mmg tmpt budak2 suka lepak...

tapi xkanlah...mlm tu kepala saya berserabut lagi..pikir siapa yg baik hati mempromotekan no phone saya tu..padahal bkn suma tau pn....tp adakah sbb saya ni budak sukan maka ramai yg baik hati mempromosikan no phone saya tu...adoiiii...pening kepala saya...

xpelah..esk kt skolah saya nk tnya kt Ain...tp kn tgg waktu rehat sbb kelas saya xsama dgn kelas Ain...

korang sabar tgg crite saya selanjutnya eh..agak2nya sapa yg baik hati bg no.phone saya kt en.hubby smpai saya terjebak kt phone lama2...byk lg kisah menarik kami nnt...


tunggu eh...daa.....


Tuesday, January 6, 2009

pengalaman bercinta...part 1


Bila terbaca title entry ni tiba2 teringat pasal pengalaman bercinta sblm2 nie...mmglah en.hubby yg ku syg tu bkn yg pertama yg bleh dikategorikan sebagai bercinta...tapi dgn dialah saya tau apa tu CINTA SEJATI....ewah..sejati ke???memandai je saya nikan...

dgn dialah saya belajar apa itu CINTA yg buat kita lebih menghargai,menyayangi dan terasa ingin disayangi...kalau orang lain dgr yg kitaorang dh bercinta 10 tahun (2009 ni masuk 11 thn...hehehe..alhamdulillah..semoga kekal ke destinasi cinta kami..aminn...)..

msti orang cakap..."eleh..bercinta lama2 tu confirm ke bleh tahan masa khwn lama2 gak.." xpn.."xboring ke diaorang tu bercinta lama2"..ada plak yg ckp.."yeke bleh lama cmtu..xcayalah aku...msti diaorang dh byk on off..tu yang jd 10 thn..."..hikhikhik...suka atilah orang nk ckp apa2 pn...yg pntng saya xamik pn hak sesapa...hanya kami dan keluarga kami je yg tahu...tu yg paling penting...betul x???

saje je nk menjiwang mlm ni..xtau knp..mngkn sbb rindu kt en.hubby tu kt..baru je td dia call bgtau dh smpai kt wad...en.hubby keje malam...mcm biasalah..lepas keje 3 malam...cuti pn 3 ari..(tu kalau xmntk cuti extralah)...tulah rutin kami...kalau kemana2 pn msti bgtau..dh nk pg ke..dh smpai ke...xkshlah...janji kluar dr rumah...tulah antara resepi kebahagiaan kami..msti korang rasa mcm terkongkongkan..tp saya suka...en.hubby dh jadikan benda ni WAJIB since kitaorang baru2 couple lagi....rindunya saya...ni antara gambar kesukaan saya..kami masa acara dating kt dataran pahlawan melaka...


en.hubby with me (dataran pahlawan melaka)

korang msti nk tau kan cmna kami berkenalan...sbnrnya x sengaja pn...en.hubby saya ni ada kedai mnm atas bus stand...sesapa yg biasa pg minum msti kenal sgt jejaka glamour nie...saya slalu ngelat pg bus stand..pdhal saya naik bas lalu je kt dpn taman ni..tp kn jalan kaki smpai umah..adoi..panas giler dgn anjing yang bertamadun..tu yg buat saya boring n takut nk jalan kaki...so..saya relalah ke bus stand..lps tu amik bas lain n balik umah saya...saya ni agak lurus orangnya...smpai2 kt bus stand terus tgg bas nk balik umah plak..mmg xkemana2 pn..sbb tkt papa saya marah sbb jalan2...

tapi pada suatu hari...kwn baik saya masa tu n smpai even dia dh khwn n ada anak satu..Puan Faizatul A'ain telah ke bandar juga n mengajak saya minum2 n makan kt kedai en.hubby ni..saya temankan dia beli barang n nk balik terus tp dia tahan...saya pn menurut perintah...tgk2 kedai mamat nie...

korang nk tau..saya mula2 mmg xsuka tgk en.hubby nie...kerek giler...perasan hensem...perasan comel...(mmg pn..tulah sbb ramai yg panggil dia comel masa kt bus stand tu..klakarkan..saya pn xcaya..tp mmg ada pakcik2 yg panggil dia nama tu..tulah bt dia maintain comel je smpai arini kt..hehehe...)...ckplah tu kutuk pakwe sndirikan...saya bt bodoh je..rupa2nya dia kwn si Ain ni...sama skolah rendah..kerek sbb dia bdk STK..mana nk banding dgn kitaorang bdk SSAJ je..masa tu mmg ada nmpk jurang skit antara skolah pndai2 n yg biasa2...

dia kacau2 saya...usik2 buku2 saya...saya jerit kt dia.."apsal kacau2 buku aku tu?''..mak aih..garang giler saya masa tu...saya mmg agak moody masa zaman skolah dulu...tp dia bt maintain je...bt muka macho je...dia bleh gelak2 je kt saya...dia ingat saya minat tgk dia..saya taulah dia tu jd idaman gak masa tu...sbb ramai yg suka tgk dia...suka bercakap pasal dia...tp saya buat xtau je...sbb saya mmg xde hati pn kt dia...mmg saya cop dia BUAYA masa tu..hehehe..(en.hubby ampunkan darling eh...)...masa tu jelah saya jmpa dia...ada gak terserempak kt bcb..dia tgk n kacau2 saya..tp saya buat xtau je..hati xde feelkan..

smpailah satu ari tu..masa saya tgh study..(nk PMR masa tu kan...)...ada call...mama saya mmg pantang skit masa study ada orang call umah...saya pglah angkat dgn berat hati...mama dh bising2 kt belakang..saya ckp slow2 je...

saya: hello...

en.hubby: hello..assalamualaikum...ni maizatul eh?

saya: waalaikumussalam.a'ah..sapa ni??(nada garang)

en.hubby: sayalah...xkan xkenal kt..

masa ni saya dh hangin...bleh plak suruh teka2..dhlah saya tgh ckp undercover..mama dhlah tgh bising kt belakang tu...

saya: sapa?xkenallah..lain kali call bleh x...mak saya marah orang kacau saya masa tgh study...

en.hubby: oklah..xpe..sorilah eh..esk saya call lagi..

saya pn letak phone n smbg study balik..tp fikiran saya lebih pada sapalah yg call td tu...

korang nk tau selanjutnya....tunggu eh..nnt saya update lagi...

tunggu part 2 eh..


L.O.V.E for 2nd T.I.M.E

SETIAP insan mempunyai penghayatan berbeza tentang maksud cinta kali kedua. Tetapi ada juga yang tidak tahu bagaimana untuk mengenali cinta yang datang lagi itu. Hakikatnya, cinta kedua boleh memberi ruang kepada anda untuk mengenali seseorang yang ingin dicintai lagi dengan lebih teliti.

Saat putus cinta dahulu memanglah perit untuk ditelan terutama dalam menempuh cabaran untuk memulihkan hati yang terluka. Kala itu, hati berderai bak ombak menghempas pantai, sehingga tak terdaya melawan arus lautan yang ganas.

Ketika luka lama masih terasa pedih, ada insan lain cuba mencuri perhatian kamu untuk kali yang kedua, walaupun pada hakikatnya kamu belum bersedia menerima cinta baru di dalam hidup kamu.

Ikuti peraturan penting yang perlu dipatuhi saat kamu ingin bercinta lagi, agar diri kamu tidak teraniaya di dalam kancah percintaan. Jangan pula menyalahkan diri sendiri sekiranya kamu menerima cinta baru, walaupun dia lebih baik berbanding bekas kekasih yang dianggap hipokrit.
Dalam menjalin hubungan cinta kedua, jangan sesekali menyamakan dia dengan bekas kekasih yang telah memusnahkan kepercayaan kamu. Ingat, walaupun kamu tergila-gilakan teman baru, jangan terburu-buru menyerahkan seluruh hatimu kepadanya.

Oleh itu, sebelum menjalin hubungan baru, perhatikan beberapa kategori lelaki yang layak bertakhta di hatimu. Sekiranya tidak, lupakan sahaja hasrat kamu untuk menyintainya dan berhati-hatilah dalam memilih pasangan hidup. Berikut, perkara yang perlu kamu beri perhatian sebelum menerima cinta baru.

1. Teman hidup baru
* Cara mengenalinya:
Belum apa-apa lagi, dia sudah menceritakan tentang sikap curang kekasihnya dahulu dengan lelaki lain. Dia seolah-olah meminta simpati daripada kamu. Malah, dia mengatakan tidak sabar untuk mendengar cerita mengenai putusnya hubungan kamu dengan bekas kekasih. Sikap ini menunjukkan dia seorang yang pemarah.
* Mengapa dia menggoda:
Kamu berhadapan dengan musuh yang sama iaitu dia menyerupai bekas kekasihmu yang dulu. Dari segi sikap 'panas' si dia, itu akan membuatkan kamu berasa 'bersimpati' terhadapnya.
* Tinggalkan:
Teman baru kamu (yang juga baru putus hubungan) selalunya akan menyalahkan bekas kekasihnya. Dia tidak sesekali memberitahu keburukan dirinya kepada kamu, takut kamu menolak cintanya bulat-bulat. Kebiasaannya, dia adalah orang yang paling bermasalah dalam perhubungan dan belum bersedia untuk menjalin hubungan baru.

2. Sahabat dan bekas kekasih
* Cara mengenalinya:
Dia tidak tertarik mengenai perbicaraan lain kecuali membicarakan hal berkaitan bekas kekasihnya.
* Mengapa dia menggoda:
Sudah jelas terbukti dia inginkan kamu memberi kuasa peralihan atau tumpuan kepada dirinya.
*Hindari:
Tetap menjaga hubungan baik dengan sahabat, tentu tiada salahnya. Tetapi, apabila dia selalu berbicara mengenai bekas kekasihnya, seolah-olah tiada insan yang lebih sempurna berbanding kekasihnya dulu. Ini bererti, dia masih mencintai dan masih ingin kembali kepada kekasihnya yang dahulu. Tinggalkan sahaja dia.

3. Jenis berpengalaman
* Cara mengenalinya:
Dia seorang yang tertutup, memakai sepatu mahal, sentiasa ingin tampil rapi dan selalu menghindari perbincangan bersifat peribadi.
* Mengapa dia menggoda:
Seperti permainan tenis, jika kamu seorang pemain profesional berganding dengan pemain yang tidak pengalaman, kamu akan merasakan seolah-olah berada di peringkat baru hendak belajar. Demikianlah juga halnya dengan lelaki berpengalaman. Ini bermaksud, dia pandai membuatkan kamu berasa nyaman, relaks dan aman.

Monday, January 5, 2009

makan..makan..makan..

Ten foods that will make your kids fatter, faster

In CHOICE’s on-going campaign to stop Australia’s childhood obesity epidemic, we’re revealing ten of the foods that will make your kids fatter faster.

Many of these items can be found in school lunch boxes but they’re packed with too many kilojoules and some of them have too much fat and sugar.

The food snacks making CHOICE’s hit-list have about the same amount of kilojoules per 100 grams as a fatty Big Mac (1000kJ).

The drinks on our list have more kilojoules per 100mL than a gut-inducing beer (155kJ).
We chose high-profile, market-leading snacks that were packaged in small portions, meaning your kids get not much satisfaction from a load of kilojoules.
Here are the snacks your kids should not eat too often:

  • Nestle Milo Cereal
  • Steggles Chicken Nuggets
  • Uncle Tobys Roll-Ups Funprints Raspberry Flavour
  • Ribena Blackcurrant Fruit Drink
  • Kraft Dairy Bites Snack Abouts Cheese Spread and Chicken Flavoured Biscuits
  • Go Natural Berry Pieces in Yoghurt
  • The Natural Beverage Co Apple Naturally flavoured Soft Drink
  • Kellogg’s Nutri-Grain Bar
  • Arnott’s Tiny Teddy Dippers Strawberry with Choc Chip Tiny Teddy
  • Ferrero Nutella Hazelnut Spread

Nestle Milo Cereal (1658kJ/100g)
While OK for salt, Nestle Milo Cereal has more kilojoules per serve than most kids’ cereals including Kelloggs Coco Pops. Sanitarium Weet-bix is a much healthier cereal, even if you add some sugar.

Steggles Chicken Nuggets (1060kJ/100g)
Steggles Chicken Nuggets are just 55% chicken, so one serve actually gives you only 69g of actual meat but four teaspoons of fat. That’s more than three times the fat your child would get from the same amount of barbecued chicken breast.

Uncle Tobys Roll-Ups Funprints Raspberry Flavour (1560kJ/100g)
Uncle Toby’s was recently hauled over the coals by the Australian Competition and Consumer Commission for claiming Roll-Ups are “made with 65% real fruit’. The major ingredient is not fruit - but maize maltodextrin - a form of starch. Roll-Ups also contain 30% sugars. Your child is better off having a real piece of fruit such as an apple.

Ribena Blackcurrant Fruit Drink (215kJ/100mL)
It’s been around forever but now comes in a funky ‘Squee-zee’ pack. You may think it’s healthy but Ribena’s main ingredients are water and sugar and blackcurrant juice comes a poor third at only 5%. Pack them a bottle of water and maybe a piece of fruit instead.

Kraft Dairy Bites Snack Abouts Cheese Spread and Chicken Flavoured Biscuits (1789kJ/100g)
The label says ‘dairy goodness that kids love’ but they also contain a lot of fat and far too much salt for a kids’ snack. A serve comes with about as much saturated fat as a 50g packet of potato chips. A piece of real cheese and some low-fat crackers would be a healthier choice.

Go Natural Berry pieces in Yoghurt (1820kJ/100g)
We found this product in the health food aisle but it’s more like a confectionery. The main ingredients are sugar and fat. And the fat is among the worst the manufacturers could have chosen – hydrogenated palm oil which contains the fatty acids most strongly linked to heart disease risk. .

The Natural Beverage Co Apple Naturally flavoured Soft Drink (200kJ/100mL)
From all the marketing you might think this drink is healthier for kids than other fizzy drinks. Wrong. In fact it contains a little more sugar than Sprite but only 1% apple.

Kellogg’s Nutri-Grain Bar (1714kJ/100g)
These bars may be ‘iron man food’ but they have too much saturated fat and sugar and lack the dietary fibre and nutrients that kids could get from other cereal bars made from whole grains.

Arnott’s Tiny Teddy Dippers Strawberry with Choc Chip Tiny Teddy (2240kJ/100g)
They might be tiny but they pack more than twice the kilojoules per 100 grams than a Big Mac. Nearly 80% of the energy comes from fats and sugars so don’t expect your kids to get many of the nutrients they really need. A tub of fruit yoghurt is the healthier lunchbox treat.

Ferrero Nutella Hazelnut Spread (2175kJ/100g)
Loaded with fat and sugar Nutella combines the worst aspects of peanut butter (high fat) and jam (high sugar). Only 13% of the spread is made from nutritious hazelnuts. Mashed banana or even jam make healthier spreads.

Sunday, January 4, 2009

awak bohong saya????


TANDA-TANDA BERBOHONG


BERAPA KERAP ANDA PERASAN BAHAWA TIBA-TIBA TEMAN LELAKI ATAU PASANGAN MEMBOHONGI ANDA? ADA SAHAJA ALASAN YANG DIBERI SEHINGGA ANDA MERASAKAN ADA SESUATU YANG DISELINDUNGKAN. ITU JIKA ANDA MENGESANNYA DENGAN LEBIH AWAL DAN ANDA TAHU DIA MEMANG SEDANG BERBOHONG. TETAPI BAGAIMANA PULA JIKA SI DIA SEDIKIT PUN TIDAK MENUNJUKKAN BAHAWA DIA SEDANG BERBOHONG DAN ANDA TERUS-TERUSAN MEMPERCAYAINYA.

Jangan risau, tip dibawah akan membantu anda mengenal pasti sama ada pasangan anda berbohong atau tidak.

Menyentuh hidung

Apabila seseorang itu berbohong, tisu-tisu erektil pada hidungnya akan dipenuhi darah menyebabkan ianya membesar. Fenomena ini juga dikenali sebagai kesan pinocchio. Jadi, apabila si dia bercakap dengan anda dan kerap menyentuh hidung yang tidak gatal, sebenarnya ada sesuatu yang diselindungkannya.

Menutup mulut

Ada sesetengah orang meletakkan tangan di atas mulut mereka apabila berbohong. Ini merupakan satu tindak balas automatik yang lahir dari segi psikologi kerana dari kecil lagi sudah dididik untuk tidak berbohong. Apabila mulut mengeluarkan kata-kata dusta, tangan cuba menghalangnya.

Gagap

Apabila seseorang yang bercakap lancar dan licin tiba-tiba gagap merupakan tanda-tanda sedang mengalami tekanan emosi. Sekiranya tiada apa-apa petunjuk bahawa tekanan ini disebabkan perkara lain seperti sedih, pilu, marah dan sebagainya, kemungkinan besar orang tersebut berbohong. Jadi, jika anda bertanya pada teman lelaki/suami anda dan sidia gagap untuk menjawabnya, maka anda tahu membuat kesimpulan atas tindakannya itu.

Pergerakan mata

Orang yang berbohong akan cuba meyakinkan pendengarnya dengan memandang tepat pada mata mangsa. Oleh itu,sekiranya kelipan mata berkurangan dari kadar biasa, ini mungkin tanda berbohong. Sebaliknya, ada juga keadaan dimana sekiranya mata seseorang itu tiba-tiba berkedip dengan banyaknya, ini merupakan tanda-tanda tekanan perasaan yang berkemungkinan disebabkan berbohong juga. Kerlipan mata yang normal sahaja menunjukkan dirinya tidak berbohong.

Melengah-lengahkan jawapan

Orang yang berbohong perlu berfikir sebentar untuk mereka cipta pembohongannya. Berfikir terlalu lama, berdehem, batuk dan sebagainya merupakan tanda-tanda bahawa orang tersebut mungkin berdusta.

Resah

Orang yang berdusta kerap gelisah dan mengubah-ubah posturnya. Apabila seseorang yang dalam keadaan tenang tiba-tiba sahaja menjadi resah dan tidak senang duduk apabila berhadapan dengan sesuatu soalan, ini berkemungkinan merupakan bahawa seseorang itu sedang berbohong.

Kesimpulannya, sekiranya kita ingin mengesan sama ada seseorang itu berbohong, kita perlu sentiasa memerhatikan air muka dan gerak badannya dengan teliti. Body language sudah boleh menunjukkan sama ada dirinya berbohong atau tidak. Sebarang perubahan dari keadaan normal mungkin merupakan tanda orang tersebut berbohong.

So..korang blehlah trace if someone tu bernohong dgn korang ke x...tp x semestinya yg diberitahu ini betul...jgn serkap jarang eh..ada baiknya kalau korang selidik dulu...

daa....


Saturday, January 3, 2009

congrats ummi and syed...

CONGRATULATIONS TO

Puan Ummi Kalsom and my bestfriend Encik Syed Mohd Ssabri
kerana telah berjaya merealisasikan cinta korang hingga ke gerbang perkahwinan...
semoga cinta korang bahagia dan berkekalan hingga ke akhir hayat dgn anak2 yg comel...

bilalah saya nk join married club plak nie...???...
en.hubby...knp saya tetiba rasa xsabar plak nie???adakah kerana tahun yang kita rancang tu akan menjelma tidak lama lagi??kuang..kuang..kuang..ni kn tnya kt en.hubby sendiri ni...dia je yg bleh bg jawapan..saya kan perempuan..haruslah menunggu pihak lelaki yang memulakannya dulukan...betul x kengkawan???

alhamdulillah,saya dan en.hubby selamat pegi dan balik dari walimatul urus diaorang di pihak lelaki iaitu kawan baik saya masa kt IKM dulu....teringat masa kt sana..banyak betul kenangan susah dan senang kita kan sheila???

mulalah saya teringatkan moment2 yg sangat banyak masa kt IKMPs dulu...maklumlah..umur baru 18thn..xprnh dok jauh2 dr family pn..tetiba je dpt offer pg Perlis..maunya xhuru hara skit...still bdk2 lgkan...tp alhamdulillah..2 thn kt sana byk bg saya pengajaran dan pengalaman...hehehe...tetiba rasa sayu nak balik mcm dolu2 plak...en.hubby,bleh ke saya nk patah balik pg perlis???..(saja je sbb en.hubby kata dh sanggup dok jauh sesangat dgn saya...asyik cinta PJJ je dari dulu...hrp2 ada rezeki lepas khwn blehlah dok dkt2....mana nk tahan call setiap masa n setiap hari..mana nk cari beb..maintain dr mula2 kenal2 lagi..tu x msk sms lg..mmg byk giler pelaburan..bleh jd jutawan rasanya...hehehe..)..


tengok tu..dh mula melalut...anyway..kitaorang kluar umah kul 10 lbh..en.hubby janji kul 9..tp dia lmbt bgn n ada urusan family...saya dh siap cntk2...tgg pnya tgg...kul 10 lbh br dtg..apalagi..muncunglah saya mcm itik...benganglahkan..saya ni on time orangnya...terikut2 n terdidik oleh papa saya seorang anggota polis tu kan..merajuk lama gaklah saya dgn en.hubby...tambah plak tgh lapar giler...(kluar awal sbb janji nk pg breakfast sesama dulu)..mnlah saya x hanginkan...

lepas tu terus en.hubby bawak pg breakfast kt Kluang Rail Coffee tu...saya order mcm biasa...kopi ais dgn ns lemak ayam goreng..nyum2....tp sorilah x amik gmbr pn sbb tgh merajuk lg kan...hehehe...korang kn cuba mkn kt situ..kalau orang Johor especially Kluang mmg dh tau sgt dh kedai ni...nnt aku update lebih banyak pasal kedai ni eh....makan punya makan dh dekat kul 11...lepas bayar tu kami pn geraklah menuju destinasi kami...Port Klang...

mula2 gerak tu aku dh blehlah borak2 dgn en.hubby..ala..nk merajuk sgt pn sampai bilakan..dh tentu naik satu keta...en.hubby bawak biasa je...biasalahkan..PEMANDU BERKHEMAH...eh..eh..PEMANDU BERHEMAH lah katakan...

en.hubby kata dia ngantk..so..kami pn break kjp kt Restoran Jejantas Ayer Keroh...jalan kt highway masa ni oklah..tp ramai giler yg break gak..tp yg herannya..jalan menuju ke selatan mmg jam giler...suma pn berebut2 nk ct 3 arikan..sbtu,ahad n isnin...tp xpe..yg pntng bleh smpai destinasi...

saya call kawan saya En.Mat yang nk pg gak..saya xconfirm jalan nk pg sana..tkt sesat sbb xbiasakan..alhamdulillah kami msk elite n kluar ikut seafield...direct terus pg ke klang n tgg En.Mat kt petronas kt Port Klang tu...dia kata dia dtg dgn En.Zack..En.Zack ni kengkawan saya masa kt klas IKMPs dulu gak..saya pernah gaduh dgn dia dalam 2 sem gak..xtau knp...nsb baik bkn dia yg dtg skali..rupan2nya En.Ejad yg ada..bagusnya dia sanggup dtg dr Ipoh naik bas pg tu utk attend knduri ni...bagusnya dia...

masa smpai tu Pn.Ummi n En.Syed tgh sanding..yelah dh kul 3 lebihkan..tp ramai org lg...kengkawan diaorang masa kt GMI tu tgh bergambar...adalah gak 4,5 org kengkawan saya yg skrg ni study kt MFI pn ada gak..kenal kawan atas kawanlah..diaorang mcm terkejut je tgk saya...saya senyum2 jelah...en.hubby saya pn sesangatlah sporting...salam suma kengkawan saya (yg lelaki jelah...hehehe...jeles okeh)...en.hubby pn menjalankan tugas mengambil pic...(bagus betul en.hubby saya ni...tau je tanggungjawab dia...syg en.hubby...)

tema diaorang biru..samalah dgn tema kami gak...mmg sehati sejiwalah nampaknya...korang enjoiceslah tgk gmbr2 nie...okeh...enjoices...





kami masa on the way..syg..knp pejam mata tu???

bebudak GMI

kami

pengantin baru...knp sheila malu2 je tu??

sepadan kan???

Pn.Ummi with En.Mat

En.Syed with En.Ejad

Pn.Ummi with En.Ejad

kami ex mechatronis IKMPs 2001-2003

aksi ntah apa2 je budak 2 org tu..
alamak..makcik tu nk interpreme gak...


kami bergambar beramai2 with Syed friends
perhatikan couple pengapit...sedondonkan...

saya with Puan Ummi

we're the best friends

2 couple berlainan status

aksi tersendiri...tp knp syg pndng kamera???

kami berborak2 sakan n balik around 5 lebih...lepas kami teruskan perjalanan ke Melaka Bandaraya Bersejarah utk berdating...

daa.....




lalalala.....


saya dh janji nk kongsi plak aktiviti after makan2 aritu kan..sorilah korang..lately byk sgt keje nk kn bt..mklmlah fulltime housewifekan...nk urus umah lg..mcm2 hal lglah before nk balik ke bangi this 10hb Januari ni kan..haruslah completekan keje2 umah yg byk tu yg sememangnya mmg xbleh habis...ada je keje baru yg nk kn buat...so..korang enjoicelah pic dulu...tgk gelagat kita orang suma kt playground mlm tu after meal kt KFC...

enjoices....



maklang gigih dibantu oleh wani mencuba pijak batu 1st time

gigih utk senyum even kaki mmg tgh skt giler..mklmlah amik gmbrkan

abg control hensem pijak batu..amer dh mcm ayam berak kapur je muka tu thn skt...

muka adik yg xbleh blah tahan skt...hehehe...

ayg dgn baby ni mmg sakan bila bergambar...photogedix

eh....merpati yg nk kena kapak nie...
"syg..dgn adik saya pn awak nak gak eh..."ayat jeles

gumbiranya dia dorang nie...

ni versi berat sebelah...perhatikan saiz peserta diatas...sungguh x balance..

riang ria bersama..cuba tgk muka kembar tu..sama je kan...
saya pn wish nk baby kembar gak...msti sweet je kan..

sungguh besar adik gumukku ini...sampaikan abg langsung xnmpk muka...ish..ish..

paparazzi ada dimana2 je...

kami...
blkg: en.hubby with myaaz_darling
dpn: maklang,kak wani n kak intan


us together at that nite

gmbr agak kabur yg disnap oleh en.hubby...
tmpt en.hubby diganti oleh kak yang

xpadan dgn umur...suma pn nk naik gak....

aksi manja baby...



baby dgn aksi2nya turun gelongsor...

kami kanak2 riang....

another pic from photogedix

baby..tersepit eh...dgn aksi manja kami berdua...
berangan konon2 satu family...huhuhu...


en.hubby always dgn gaya bergambar tutup perut..cover eh syg...

cian kak yang..kck2 dulu xpuas main gelongsor kt...dia yg paling excited..

oklah korang..tulah antara pic yg smpt saya snap masa malam tu...saya hepi sgt tgk budak2 tu hepi n bebas bt apa yg diaorang suka...like macam lepas stress n tension..yelah..suma tu anak2 yatim dgn maklang saya sebagai ibu tunggal yang merangkap ayah diaorang gak..mmg happy giler mlm tu sbb esknya maklang saya nk balik dh...

sedih gak tgk diaorang kecik2 lagi dh xde ayah tmpt bergantung harap n rezeki..nsb baik ada tinggal gak skit bekalan utk diaorang tu....Al-Fatihah untuk arwah paklang...

mlm tu kitaorang pg dgn 2 keta...saya of courselah dgn en.hubby..kak yang drive keta waja..saya membawa angkatan hero2 tu...mmg seronok sgt tgk diaorang sgt excited and happy sampai mntk mak diaorang delay lg utk few days padahal dh 2 mgg diaorang kt sini...thanks a lot pada en.hubby yg sesangatlah sporting n sabar je melayan kerenah bdk2 ni...especially sayalah...hehehehe...bertuahnya dpt en.hubby even dh couple lama giler...most like adik beradik dh sekarang nie...ish..xsabarnya nk hidup berdua...(dh mula gatallah saya ni..mklmlah dh msk thn 2009)...mcm2 plan dh ada utk tahun ni...

korang doakanlah saya dgn en.hubby dapat mencapai target yg kitaorang rancangkan n impikan tu eh..sure nnt saya jemput korang datang...

daa....


Thursday, January 1, 2009

MANA SATU B.A.N.T.A.L anda?????


Rahsia Bantal

Terdapat beberapa ketegori bantal dan perwatakan:-

1) Memeluk Bantal

Mereka yang suka memeluk bantal biasanya berjiwa seni. Mereka mempunyai penghargaan yang tinggi terhadap lukisan, muzik dan sastera. Perasaan mereka halus dan jiwa mereka romantik. Kadangkala ada yang boleh membaca peristiwa yang akan berlaku melalui mimpi. Mereka juga sangat prihatin terhadap kesusilaan.

2) Menggunakan Banyak Bantal

Mereka biasanya kurang kenyakinan. Dalam kehidupan seharian mereka memerlukan banyak pendamping. Mereka jarang membuat keputusan sendiri, sebaliknya mendapatkan pandangan orang lain.

3) Tidur Dengan Satu Bantal

Mereka bukan jenis mengada-ngada dan boleh menerima keadaan seadanya. Mereka juga membuat keputusan berdasarkan fikiran dan bukan nafsu semata-mata.

4) Meletakkan Bantal Di Bawah Kaki

Mereka mempunyai sifat kurang baik. Mereka jarang bergaul dgn org ramai, malah kaku dalam pergaulan. Ini menyebabkan mereka cenderung bersifat egois. Mereka juga gemar menempuh jalan pintas untuk mencapai cita2. Mereka tdk suka berusaha.

5) Tidur tanpa Bantal

Mereka memiliki sifat percaya diri yang sangat tinggi. Kadangkala sifat percaya diri ini akhirnya akan membawa kepada sifat ego.

6) Tidak punya bantal

Kasihan betul... pergi kedai belilah satu

daa....